Petak, 24 svibnja, 2024

Na današnji dan: Lindbergh preletio Atlantik, “Otac na službenom putu” osvojio Zlatnu palmu

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su obilježili današnji dan, izdvajamo:

1506. – Umro Kristofor Kolumbo, italijanski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski okean i doplovio do Amerike 1492. Rođen 30. oktobra 1451. godine.

1570. – Abraham Ortellius napravio prvi moderni atlas.

1861. – Kentucky se proglasio neutralnim u Američkom građanskom ratu.

1867. – Britanska kraljica Viktoria položila je u Londonu kamen temeljac za Royal Albert Hall, dvoranu za umjetničke priredbe.

1873. – Levi Strauss i Jacob Davis patentirali traperice.

1882. – U Beču potpisan ugovor o Trojnom savezu Njemačke, Austro-Ugarske i Italije.

1922. – Najmanje 90 ljudi je poginulo kada je britanski brod “Egipat” potonuo nakon sudara u gustoj magli s francuskim brodom “Sena”. Brod je nosio zlato i srebro u vrijednosti od milion funti.

1927. – Američki pilot, istraživač i izumitelj Charles Lindberg u sedam sati i 40 minuta uzletio avionom iz New Yorka prema Parizu, te tako prvi put preletio Atlantski ocean.

1927. – Potpisivanjem mirovnog sporazuma u Džeddi s kraljem Ibn Saudom, Velika Britanija priznala nezavisnost Saudijske Arabije.

1956. – Amerikanci izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz aviona iznad pacifičkog ostrva Bikini.

1985. – Film “Otac na službenom putu” režisera Emira Kusturice osvojio je Zlatnu palmu na 38. Međunarodnom festivalu u Cannesu.

2000. – Na donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu održanoj u sjedištu EU u Briselu prikupljeno 850 miliona dolara.

2002. – Istočni Timor zvanično proglasio nezavisnost, nakon više od četiri i po vijeka strane dominacije i 32 mjeseca vlasti administracije UN.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas