Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Na današnji dan: Osnovana Velika narodna skupština Turske, preminuo Shakespeare

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo:

1616. – Umro književnik, kazališni glumac i redatelj William Shakespeare, koji je općenito smatran najvećim piscem engleskog jezika, najslavnijim i najizvođenijim svjetskim dramaturgom. Njegova djela su “Romeo i Julija” (Romeo and Juliet), “Julije Cezar” (Julius Caesar), “Hamlet” i brojna druga. Njegova djela prevedena su na mnogobrojne jezike svijeta.

1661. – U Londonu krunisan kralj Charles II. Poznat je po tome da je de iure bio kralj od smaknuća svoga oca Karla I. 30. januara 1649., ali de facto je kralj postao 29. maja 1660. nakon smrti Olivera Cromwella čime je bilo završilo razdoblje republike i započela restauracija monarhije u Engleskoj.

1851. – Kanada predstavila svoju prvu poštansku marku.

1858. – Rođen je njemački fizičar Max Planck. On je objavio revolucionarnu hipotezu da svaki izvor energije može zračiti energiju samo u diskretnim količinama – kvantima, na temelju čega je izveo zakon zračenja (Planckovu formulu), te razvio kvantnu teoriju. Nobelovu nagradu za fiziku dobio je 1918. godine.

1920. – U Ankari je 1920. osnovana Velika narodna skupština Turske (TBMM), a 1923. formalno je proglašena Republika.

1928. – Rođena je američka glumca Shirley Temple. Bila je jedna od najpopularnijih dječjih filmskih zvijezda svih vremena koja je na filmu počela nastupati kada je imala tri godine, a kasnije i ambasadorica SAD-a. Preminula je 10. februara 2014. godine.

1936. – Rođen je američki pjevač Roy Orbison. Poznati su njegovi hitovi poput “Only the Lonely”, “Crying”, “It’s Over”, and “Oh, Pretty Woman”. Preminuo je 6. decembra 1988. godine.

1985. – Coca-Cola je u želji da se prilagodi dolasku novog doba, promijenila svoju stoljetnu recepturu i na tržište izdala proizvod New Coke. Taj potez pokazao se jednim od najgorih, ako ne i najgorim u povijesti kompanije jer su reakcije potrošača bile negativne, a neki su išli i toliko daleko da su sudskim putem željeli isposlovati vraćanje stare Cole.

1988. – Album “Dark Side of the Moon” britanske rock grupe Pink Floyd sišao je s Bilboarda 200 nakon rekordne 741 sedmice (više od 14 godina) koje je proveo na tom popisu hitova. Album je izdan 1973. godine, a razvijan je na idejama koje su članovi benda dobivali tokom koncertnih turneja. Album pokriva širok spektar tema među kojima su unutarnji konflikti, pohlepa, starenje i mentalne smetnje , a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih i najutjecajnijih albuma svih vremena.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas