Srijeda, 4 listopada, 2023

Na današnji dan: Posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavije, rođen Federico Fellini

Preporučeno

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan izdvajamo: 

1775. – Rođen francuski fizičar i matematičar André-Marie Ampère, profesor na Politehničkoj školi u Parizu i na College de France. Među prvima je razlučio atome i molekule. Izumio je galvanometar, pridonio je razvoju telegrafa i elektromagneta. Ampèrov zakon je zakon koji izražava činjenicu da magnetsko polje nastaje kao posljedica gibanja električnih naboja, povezujući električne i magnetske pojave.

1887. – SAD i Havaji su sklopili ugovor po kojem su Amerikanci dobili pravo da Pearl Harbour koriste kao pomorsku bazu.

1920. – Rođen Federico Fellini, italijanski filmski redatelj i scenarist, jedan od najutjecajnijih redatelja u 20. stoljeću. Kreator je posebnog stila koji sadrži elemente dokumentarnog, lirskog i realističkog. Dobio je četiri Oskara za najbolji film s neengleskog govornog područja za filmove “Amarcord”, “Ulica”, “Cabirijine noći” i “Osam i po”. Poznati su i njegovi filmovi “Slatki život” i “Satyricon”.

1945. – Franklin Roosevelt inaugurisan je četvrti put za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), jedini u historiji ove zemlje koji je četiri puta biran za predsjednika.

1961. – John Kennedy je u 43. godini inaugurisan za predsjednika SAD kao najmlađi šef države u njenoj istoriji, a 20 godina kasnije Ronald Regan u 70. godini preuzeo dužnost šefa države, postavši najstariji predsednik u historiji SAD.

1990. – U Beogradu je održan posljednji kongres Saveza komunista Jugoslavije (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u rješavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

1996. – Na izborima u Gazi i na Zapadnoj obali, održanim prema sporazumu Izraela i Palestinaca, vođa PLO Jaser Arafat postao je prvi demokratski izabran lider palestinskog naroda, sa 88,1 posto osvojenih glasova.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo