Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Obavještajni izvori: Putin je frustiran zbog epske greške koju je napravio, spreman je na brutalan potez

Preporučeno

Njegova je ideja bila, smatra ovaj obavještajni stručnjak, zauzeti Kijev u roku od dva dana.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 19 dana, a Vladimir Putin sve više pokazuje ljutnju i frustraciju neuspjesima svoje vojske koja je trebala u kratkom roku odraditi sve zadaće.

Spreman je pojačati brutalno nasilje prema ukrajinskom narodu, javlja agencija Associated Press pozivajući se na američke obavještajne izvore.

Navode kako su dužnosnici proteklih dana javno govorili kako su zabrinuti zbog moguće eskalacije sukoba kako bi se slomio ukrajinski otpor. Rusija još uvijek ima golemu vojnu premoć te je sposobna još nekoliko sedmica bombardirati ciljeve u Ukrajini. I dok se svijet zgraža nad patnjama civila i prizorima razaranja ukrajinskih gradova, Putin kao da živi u mjehuriću od propagandne sapunice.

Teško je dokučiti stanje Putinovog uma, piše agencija, navodeći kako je upravo to trenutno ključni zadatak Zapada koji pokušava dostaviti što je više moguće vojne pomoći Ukrajini, a istovremeno zauzdati Putina kako ne bi krenuo prema članicama NATO saveza ili, u najgorem slučaju, lansirati nuklearne projektile. Čelnici obavještajnih službi prošlog su tjedna pred američkim Kongresom izrazili zabrinutost što je Putin sve spreman učiniti, a krenulo se i s promišljanjem što je SAD spreman učiniti za Ukrajinu.

U više od dvije decenije svoje neprikosnovene vladavine Putin je ostvario potpunu dominaciju nad državnim institucijama, kao i sigurnosnim službama. Vlada uz uski krug suradnika, marginalizira oporbu, pritvara ili čak ubija njihove članove, piše AP. Poznato je da je često kritizirao raspad Sovjetskog Saveza, te da odbija ideju nezavisnosti Ukrajine. Direktor američke CIA-e William Burns smatra kako se Putinov mozak već neko vrijeme “krčka” u zapaljivoj kombinaciji kajanja zbog ruske prošlosti i velikih ambicija.

Upravo se čita:  Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

Njegova je ideja bila, smatra ovaj obavještajni stručnjak, zauzeti Kijev u roku od dva dana. No, to se nije dogodilo, ruske jedinice nisu uspjele zauzeti ključne gradove a veliki su i ljudski gubici, procjenjuje se da je u Ukrajini poginulo nekoliko hiljada ruskih vojnika. Zapadne sankcije bacile su rusku ekonomiju na koljena. Životni standard oligarha, ali i običnih građana, snažno je pao, a njihovi bankovni računi u inostranstvu kao i sve devizne transakcije zamrznuti su.

Burns se, kao ambasdaor SAD-a u Rusiji, više puta susreo s Putinom. Kazao je Kongresu kako ne vjeruje da je Putin izgubio razum.

– Mislim da je samo vrlo ljutit i frustriran. Vjerujem da će pojačati snagu udara kako bi samljeo ukrajinsku vojsku, a pritom neće mariti za civilne žrtve – kazao je. Smatra kako su vrlo opasne ruske propagandne tvrdnje kako SAD pomaže Ukrajini razviti biološko oružje, jer to sugerira da bi upravo Putinove snage mogle upotrijebiti takvo oružje. Ishod rata trenutno je krajnje neizvjestan. Jasno je tek da predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski neće tako lako podržati autonomiju novoproglašenih, odnosno samoproglašenih republika na ukrajinskom tlu. A ako Putin i zauzme Kijev i makne Zelenskog s vlasti, morat će se suočiti s osiguranjem Ukrajine, zemlje s više od 40 miliona stanovnika.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

– On naprosto nema održiv politički scenario da završi ovu igru, a suočit će se sa dugotrajnim otporom Ukrajinaca – smatra.

Predsjednikova savjetnica i direktorica nacionalnih obavještajaca Avril Haines rekla je za AP kako je Putin umislio kako je ovo “rat koji ne smije izgubiti”. No, kako se gomilaju ljudske žrtve u njegovim redovima, moguće je da će se zadovoljiti i sa manjom pobjedom, umjesto da zauzme čitav teritorij.

Smatra kako je podizanje pripravnosti nuklearnih snaga bio blef kojem je cilj bio da se Zapad odvrati od daljnjeg pružanja vojne pomoći Ukrajini.

To se i dogodilo. Iako su isprva potpisali sporazum, Bidenova administracija naposljetku je odustala od davanja odobrenja Poljskoj da se stari sovjetski borbeni avioni doniraju Ukrajini.

Haines je u četvrtak rekla kako se Bijela Kuća pribojava da bi transfer tih aviona mogao izgledati jako loše u Putinovim očima.

Zastupnik Mike Quigley, demokrat iz Illinoisa kazao je kako je Bidenova administracija uvijek korak ili dva iza Rusije i to samo zbog straha da “ne naljute Putina”.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

U isto vrijeme, dok se nasilje i razaranje u Ukrajini pogoršava, Zapad pokušava pronaći bilo koju rupu u Putinovom “propagandnom mjehuriću”. Nezavisni ruski politički analitičar Kiril Rogov na društvenoj mreži Telegram objavio je kako je ukrajinski rat “izgubljen” te je “epski neuspjeh”.

– Putin je pogrešno mislio da je Zapad nemoćan i nevoljan pomoći spriječiti ovu agresiju, računao je da su zemlje Zapada letargične, pohlepne i podijeljene. U isto vrijeme mislio je da je ruska ekonomija samodostatna i sigurna, a da je ruska vojska dovoljno dobro pripremljena za ovakav zadatak. Najveća mu je greška bila što je smatrao da Ukrajina nije država, a da Ukrajinci nisu nacija – napisao je dodavši kako je to jako mnogo grešaka kada netko kreće u ovakav poduhvat.

Obavještajci se nadaju da bi rat mogli zaustaviti sami Rusi, suočeni s naglim padom životnog standarda, ali i pridobivanjem informacijama preko VPN-a i zaštićenih kanala, jer je Rusija blokirala brojne “zapadne” izvore informacija. Ruska državna televizija glavno je Putinovo propagandno oružje, a u prilozima se ističe kako Rusija ne smije izgubiti rat te se za rat optužuje SA i Ukrajina.

– Ako izgubimo rat, to će voditi do smrti Rusije – kazao je tako u premijernom terminu analitičar Vladimir Solovjov.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo