Srijeda, 19 lipnja, 2024

Od danas u FBiH je zabranjeno pušiti u zatvorenim javnim mjestima, ali i u automobilima gdje se nalaze maloljetne osobe

Autor:UNA TV

Preporučeno

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se cigarete najviše i konzumiraju biće dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”.

Od danas u Federaciji BiH nema pušenja – na zatvorenim javnim mjestima, u javnom prevozu, ali i u automobilima gdje se nalaze maloljetne osobe.

Provjerili smo šta o tome misle ugostitelji, a šta građani.

Dženana Sokolović cigarete konzumira preko 45 godina. Svjesna je, kaže, štetnosti koju uzrokuju, ali tu naviku nikada u potpunosti nije mogla da iskorijeni. Iako je dugogodišnji pušač, zabrana pušenja na javnom mjestu neće joj predstavljati problem.

“Pa da vam kažem, ja sam pušač, pa ako je tako onda mora biti. Ima kuća pušiće se u kući i eto. Podržavam, ima raje koja ne puši, ima koje puši i eto”, kaže Dženana za UNU.

Upravo se čita:  Naoružajte se strpljenjem: Kolone vozila na graničnim prelazima - "Najgore" je na ova tri

I jedni i drugi koje smo sreli na ulicama Sarajeva sličnog su mišljenja.

“Ako mi pušimo i ako se mi trujemo, ne moraju se trovati oni koji ne puše”, kažu nam

“Ma naravno da sam protiv pušenja, u svakom slučaju sam protiv. Ne pušim i ne idem po kafićima gdje se puši”.

“Mislim da je najveće zlo našeg čovječanstva cigarete i takve droge, utiču posebno na mlade ljude. I mislim da ne bi trebalo dozvoliti da se puši ni u jednom slučaju, ni u jednom prostoru”, konstatuju građani u anketi.

Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se cigarete najviše i konzumiraju biće dužni na vidnim mjestima istaći znak “zabranjeno pušenje”.

Upravo se čita:  Počinje ljeto: Sutra će dan trajati čak 15 sati i 35 minuta

U objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela. Pušenje se dozvoljava samo u posebnim prostorijama predviđenim za to. Ugostitelji očekivano negoduju.

“U slučaju da je gost zapalio cigaretu, mi smo dužni da ga opomenemo, zabranimo mu uslugu, da zatrazimo da napusti prostor, a ako ne onda smo duzni da pozovemo nadlezni organ, a ko je zaduzen policija, da policija ga odstrani. Je li to bruka i sramota?” pita Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Zakon o zabrani pušenja na javnom mjestu u Federaciji BiH stupa na snagu 28. maja. Ugostiteljski objekti imaće 6 mjeseci vremena za prilagođavanje, dok će se fizička lica odmah početi kažnjavati. To znači da – ukoliko budete pušili u automobilu u kojem se nalazi maloljetna osoba – dobićete kaznu.

Upravo se čita:  Trojka podržava OHR: Pozivamo EU i druge partnere da nedvosmisleno stanu iza Visokog predstavnika

“Važno je napomenuti da se raspon kazne kreće od 100 do 15 hiljada KM, međutim one se počinju naplaćivati godinu dana od dana primjene zakona. Nadzore će vršiti kantonalna inspekcija, tržišno turistička inspecija, sanitarna, svako u okviru svoje nadležnosti”, kaže Vildana Brdarić, portparol Uprave za inspekcijske poslove KS

Osim cigareta, pod zabranom je obuhvačena i upotreba nargile, vodene lule, elektronskih cigareta i biljnih proizvoda za pušenje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Neum pun turista: Za vikend se očekuje da bi mogao biti 100 posto popunjen

U Sarajevskoj špici govorio je Davor Krešić, potpredsjednik Udruge hotelijera Općine Neum. S voditeljima je razgovarao o tome koliko...

Još vijesti za vas