Nedjelja, 24 rujna, 2023

Oglasio se autor sporne kovanice eura: Povlačim svoj prijedlog dizajna!

Preporučeno

Iz HNB-a su priopćili da im se javio autor sporne kovanice eura. “Komisija za novac je u nedjelju navečer dobila dopis od Stjepana Pranjkovića, autora dizajna motiva “Životinja kuna sa šahovnicom u pozadini” za naličje eurokovanice od 1 eura, kojeg prenosimo u nastavku:

“Poštovana gospođo Jakir-Bajo,

poštovani članovi Komisije za novac,

bila mi je izuzetna čast sudjelovati u postupku odabira nacionale strane hrvatske eurokovanice. Međutim, potaknut neugodnom atmosferom koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama, kao i pritiscima kojima sam izložen vezano uz moj dizajn naličja kovanice od jednog eura s motivom kune, odlučio sam povući svoj prijedlog dizajna za ovaj motiv te se odričem bilo kakvih prava po osnovi sudjelovanja na natječaju za motiv kovanice od jednog eura. Ovu odluku donio sam kako ne bih otežao ovu situaciju niti doprinosio daljnjim mogućim neizvjesnostima. Žao mi je što je u vezi s mojim radom došlo do prijepora koji bi mogli naštetiti ovom važnom procesu za Republiku Hrvatsku. Nisam imao namjeru povrijediti ničije osjećaje te se zbog toga svima ispričavam, a posebno Hrvatskoj narodnoj banci, Vladi i hrvatskoj javnosti.”

Upravo se čita:  Incident na granici Bosne i Hercegovine i Hrvatske: Hrvatski specijalci prijavili pucanje

Komisija za novac će danas održati sjednicu na kojoj će se, između ostalog, očitovati o dopisu Stjepana Pranjkovića, o čemu će javnost biti izvještena”, stoji u pismu.

Podsjetimo, javnosti u petak predstavljeni najuspješniji dizajni nacionalne strane za kovanice eura i centa. Kako je tada rečeno, na kovanici od jednog eura nalazit će se motiv kune, uz motiv će biti riječ Hrvatska i godina uvođenja eura 2023., a autor najboljeg dizajna te kovanice je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković.

Upravo se čita:  Udovica iz Beograda tražila penziju od supruga pa saznala da je ljubavnica već prima

Pranjkoviću je za to pripala nagrada od 70 tisuća kuna, ali ubrzo nakon toga mediji su javili da je fotografija na toj kovanici gotovo ista kao i ona škotskog fotografa Iana H. Leacha zbog čega se postavlja pitanje kršenja intelektualnog vlasništva nad fotografijom.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo