Oprez zbog alergena: Proizvod iz BiH sadrži soju, a nije navedeno u deklaraciji | | Bh-index

Oprez zbog alergena: Proizvod iz BiH sadrži soju, a nije navedeno u deklaraciji

Društvo    Datum: 01.05.2018.    
Autor: Faktor.ba


Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište više zemalja EU stavljen proizvod porijeklom iz BiH koji sadrži nedeklarisanu soju te nije u skladu sa važećim zakonodavstvom EU.

Radi se o proizvodu TIMA Oblatne vafel listovi – Waffelblätter, s rokom upotrebe od 17. aprila 2018. do 30. juna 2020. godine, pakovanje od 200 grama. Proizvođač je kompanija Voćar d.o.o. iz Gornjeg Rahića.

Kako se navodi u saopćenju Agencije, konzumacija ovog proizvoda mogla bi biti rizična za zdravlje osoba koje su alergične na soju.

Upravo se čita:  Orić: “Svako ko želi rat – u kući mu bio. Sad, da oni prijete, ta su vremena prošla, ali to ne zavisi ni od njih, ali ni od nas”

– U skladu sa odredbama Uredbe (EU) 1169/2011 Evropskog parlamenta i Vijeća od 25. oktobra 2011. o informisanju potrošača o hrani, kao i Pravilnika o pružanju informacija potrošačima o hrani („Službeni glasnik BiH“, broj 68/13), na deklaraciji hrane obavezno je navođenje svakog sastojka ili pomoćnog tehnološkog sredstva u proizvodnji koje može prouzročiti alergijske reakcije ili intolerancije, a koje se koristi u proizvodnji ili preradi hrane i koje je prisutno u gotovom proizvodu, čak i u promijenjenom obliku. Agencija je raspoložive informacije potrebne za identifikaciju proizvoda i utvrđivanje sljedivosti dostavila na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH – saopćila je Agencija za sigurnost hrane BiH.


Loading..

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.