Srijeda, 4 listopada, 2023

Popularni meteorolog Zoran Vakula objavo prvu dugoročnu prognozu za jesen: Septembar počinje s kišom

Preporučeno

U periodu od 10. septembra, prema raspoloživim modelima doći će do stabilizacije vremenskih prilika na području Bosne i Hercegovine. Smanjenje oblačnosti i više sunčanih sati uvjetovat će i povećanje temperature zraka

Popularni meteorolog Zoran Vakula objavo prvu dugoročnu prognozu za jesen:

Unatoč još ponegdje vrućim danima, prvi septembrarski vikend u većini je Hrvatske opravdao naziv i prvog jesenskog. Barem prema klimatološkom računanju, kaže popularni meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Kaže i da će septembar započeti sa promjenljivim vremenskim prilikama, ali da kratke rukave još ne treba spremati jer će u nastavku ovog mjeseca biti i iznadprosječnih temperatura.

Od srijede će ponovno biti toplije, uz više sunčanih sati, premda posvuda ne i suho.

Jesen – iznadprosječno topla, ponegdje i kišovita?!

Na podjednaki ugođaj – relativne topline i mjestimičnog viška padavina, prema trenutačnim se dugoročnim prognozama valja pripremiti ne samo sljedećih dana, nego i sljedećih sedmica i mjeseci, navodi Vakula.

Povećana je vjerojatnost da će i srednja sezonska temperatura, a i svakog od sljedeća tri mjeseca (septembar – novembar) u većini Hrvatske biti barem malo viša od prosjeka, a podjednaka je prognoza i ukupne sezonske količine oborine za Jadran i područja uz njega, dok je u sjevernijim krajevima vjerojatnost odstupanja od prosjeka znatno manja.

Naravno, promjene su moguće jer ove godine prognoze po sezonama i mjesecima nisu pouzdane kao inače – sjetimo se samo hladnoće marta i posebno februara, prije koje su dugoročne prognoze davala povećanu vjerojatnost iznadprosječnih temperatura. No, za ljeto su se pokazale jako dobre, ističe Vakula.

U BiH početak septembra hirovit i nestabilan

U Bosni se u periodu od 04. do 10. septembra očekuje promjenjivo oblačno i nestabilno vrijeme sa povremenom kišom i pljuskovima, davodi se u prognozi FHMZ-a.

Pljuskovi se očekuju uglavnom u poslijepodnevnim satima i mogu biti praćeni grmljavinom. Na području Hercegovine u ovom periodu preovladavat će stabilno vrijeme sa promjenjivom naoblakom.

Jutarnje temperature zraka kretat će se od 12 °C do 18 °C u Bosni, a u Hercegovini između 17 °C i 22°C. Maksimalne dnevne temperature očekuju se između 23 °C i 29 °C u Bosni, a na jugu zemlje između 26 °C i 31°C.

U periodu od 10. septembra, prema raspoloživim modelima doći će do stabilizacije vremenskih prilika na području Bosne i Hercegovine. Smanjenje oblačnosti i više sunčanih sati uvjetovat će i povećanje temperature zraka.

Maksimalne temperature u Bosni očekuju se iznad 24 °C, a u Hercegovini iznad 30 °C. Izuzetak čine samo visoka planinska područja, gdje se očekuju maksimalne temperature do 18 °C.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Čović: Bosna i Hercegovina je nedjeljiva, zapamtite to

Pitanje Ustavnog suda, odnosno stranih sudija, Izbornog zakona BiH i Državne imovine mora biti riješeno do kraja godine, bez...

Možda vas zanima i ovo