Srijeda, 4 listopada, 2023

Posljedice kontroverznih mjera dolaze na naplatu: Švedska ostala jedina zemlja prema kojoj susjedi nisu otvorili granice!

Autor:Hina

Preporučeno

Šveđani su ostali izolirani od drugih nordijskih država s kojima, inače, blisko sarađuju, a ograničenja putovanja ostaju na snazi iako Evropska komisija želi da se od ponedjeljka obnovi puna sloboda kretanja među državama članicama šengenskog prostora.

Norveška će od ponedjeljka dopustiti putovanja u i iz Finske, Islanda i švedskog otoka Gotlanda, ali će zabrana ostati za najveći dio Švedske zbog toga što zemlja bilježi razmjerno veliki broj oboljelih od koronavirusa, izazivajući zabrinutost od novog vala zaraze, javlja Reuters.

Upravo se čita:  Šokirali se kada su ga zaustavili - Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz Bosne i Hercegovine: "Bio je tempirana bomba"

Danska, Finska i Norveška ukinule su granične kontrole uvedene kako bi usporile širenje pandemije koronavirusa, ali su ih zadržali prema Švedskoj.

Šveđani su se tako našli izolirani od drugih nordijskih država s kojima, inače, blisko sarađuju, a ograničenja putovanja ostaju na snazi iako Evropska komisija želi da se od ponedjeljka obnovi puna sloboda kretanja među državama članicama šengenskog prostora.

Upravo se čita:  Sudi se Bosancu u Austriji: Od države uzeo 7.000 eura pa otišao na odmor

Norveška je članica te zone iako nije u Evropskoj uniji.

Agencije dodaju kako je do sada tek nekoliko država EU-a ukinulo ograničenja za putovanja.

Netipičan režim

Gotland, s kojim Norveška od iduće sedmice uspostavlja slobodu kretanja, otok je u Baltičkom moru sa približno 60.000 stanovnika i jedina je švedska regija u koju će Norvežani za sada moću putovati i iz nje se vraćati bez obaveze da po povratku provedu deset dana u karantinu.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Karantin je ukinut i za Šveđane koji u Norvešku dolaze s Gotlanda, podsjeća Hina.

Švedska se istaknula po netipičnom režimu suočavanja s koronavirusom, koji je značio puno manje restrikcija nego u drugim državama. Do 10. juna, u Švedskoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 4.717 osoba, četiri puta više nego u svim drugim nordijskim državama zajedno.

Švedska je u petak potvrdila novih 1.396 slučajeva Covida-19, dok ih je u Norveškoj bilo 13.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo