Nedjelja, 1 listopada, 2023

Sudija Branko Perić tražio izuzeće u slučaju Respiratori?

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Perić se na udaru javnosti našao nakon presude u slučaju ‘Dženan Memić’ kojom su oslobođeni Zijad Mutap i ostali koji su se sumnjičili za prikrivanje dokaza.

Sudija Branko Perić zatražio je da ga se skloni sa suđenja u u aferi ‘Respiratori’, piše Raport.

Raport piše da je sudija Branko Perić je uputio zahtjev za izuzeće predsjedniku Suda BiH.

U njemu sudija Branko Perić navodi kako traži izuzeće direktno od predsjednika Suda BiH ili da o tome zasjeda Opća sjednica Suda BiH kako bi donijelo odluku.

Upravo se čita:  Ovo je mladić koji je sinoć stradao u saobraćajnoj nesreći: Aziz je imao samo 24 godine. S njim u autu su bila još trojica mladića

Kako je Raportu rečeno, Perić izuzeće traži zbog ‘pritisaka javnosti’ na njega i ‘prijetnji’.

Perić se na udaru javnosti našao nakon presude u slučaju ‘Dženan Memić’ kojom su oslobođeni Zijad Mutap i ostali koji su se sumnjičili za prikrivanje dokaza.

On je inače u sudsko vijeće u aferi ‘Respiratori’ došao nakon što je sudinica Džemila Begović otišla u penziju.

Upravo se čita:  Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Od ranije se sumnja u pristrasnost Perića jer je on sudija u tri velika predmeta – aferi ‘Respiratori’, slučaju ‘Dženan Memić’ i aferi ‘Pošta’ u kojoj je bio osumnjičen direktor OSA-e Osman Mehmedagić.

Međutim, kako Raport saznaje, upitno je kako će Sud BiH reagirati. Tačnije, zakonima predsjednik Suda BiH nema mogućnost da izuzme Perića iz nekog suđenja, jer ga on nije ni imenovao. Tako da će se cijeli slučaj završiti pred Općom sjednicom.

Upravo se čita:  Sladić objavom zabrinuo bh. građane: Šta nam se to sprema?

Tu postoji još jedan problem. Sudija se može izuzeti ako postoji sumnja na pristrasnot. Perić navodno u svom zahtjevu ne dovodi u pitanje svoju pristrasnost nego isključivo ‘pritiske javnosti’.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nedim Sladić obradovao građane Bosne i Hercegovine novom prognozom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić vrijedno radi da svojim pratiocima donose pravovremene vijesti o vremenskim prilikama u Bosni i...

Možda vas zanima i ovo