Petak, 29 rujna, 2023

Tri jutarnje greške koje će usporiti metabolizam

Preporučeno

Na brzinu rada metabolizma utječe nekoliko čimbenika, uključujući dob, težinu i genetiku. Iako na dob i genetiku ne možete utjecati, na treći faktor itekako možete.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Izbjegnite greške koje usporavaju metabolizam već u jutarnjim satima i postići ćete oba željena cilja.

Kasno jedete

Preskakanje doručka je jedna od najgorih stvari koje možete učiniti jer uzrokuje usporavanje metabolizma, a to otežava mršavljenje. Ako ne jedete, mozak šalje poruku ostatku tijela da je potrebno očuvanje energije. Pohranjene masnoće je tada teže razgraditi. Jedete li u roku od sat vremena nakon buđenja, potaknut ćete metabolički proces koji se naziva termogeneza koji pretvara hranu koju jedete u energiju. I ne – šalica kave se ne računa kao doručak! Umjesto toga odaberite visokoproteinski doručak koji ima oko 350 kalorija. Pobrinite se da jedete redovito tijekom dana pa ćete održati stabilnu razinu šećera u krvi. Ovo je bitno jer nagli pad šećera potiče tijelo da potrebno gorivo dobije sagorijevanjem mišića.

Ne vježbate

Istraživanje pokazuje da pozitivan učinak ubrzavanja metabolizma i bržeg sagorijevanja kalorija traje do 24 sata nakon vježbanja, a jutarnje vježbe sagorijevaju više kalorija od onih koje izvodite kasnije u danu. U jutarnju rutinu uključite kardio vježbe visokog intenziteta, ali u kraćim intervalima, sukladno vašoj kondiciji.

Ne dižete utege

Mišićna masa sagorijeva kalorije, a dobijete li samo četiri i pol kilograma mišićne mase, dnevno ćete sagorjeti 100 kalorija više. U jutarnju rutinu uključite trening izdržljivosti i za 10-ak minuta metabolizam će bolje raditi.

(Net.hr)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo