Utorak, 3 listopada, 2023

Umrla Madeleine Albright

Preporučeno

Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka SAD-a, koja je pomogla u vođenju spoljne politike Zapada nakon Hladnog rata preminula je u 84. godini.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini u vrijeme i nakon okončanja rata.

Albright je prilikom posjete opsadnom Sarajevu 1994. godine, ispred tadašnje Američke ambasade izjavila: “Ja sam Sarajka!”, te svesrdno nastavila podržavati mir u Bosni i Hercegovini i regionu, i u godinama koje su uslijedile.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Bivša američka državna sekretarka u centru Sarajeva je 2020. godine dobila spomenik u znak zahvalnosti za angažman tokom agresije na BiH.

Također će u historiji ostati upamćena kao političarka koja je učestvovala u kreiranju vanjske politike Zapada nakon Hladnog rata.

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške firme koju je osnovala. Krajem prošle godine Madeleine Albright je položila je zakletvu za predsjedavanje Odborom za odbrambenu politiku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo