Subota, 23 rujna, 2023

Vlada izjednačava porodilje u FBiH, opozicija bi više, ali pozdravlja napredak

Autor:Patria

Preporučeno

– Mi ćemo imati pet amandmana na ovaj zakon jer nam je želja da porodilje imaju nadoknadu od 1.000 KM i da nema diskriminacije između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, kaže Čengić.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta F BiH planiranoj za 28. i 29. mart ove godine planirano je razmatranje Prijedloga Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH. Tim zakonom se po prvi put reguliše minimum prava nezaposlenih porodilja na prostoru cijele F BiH.

– Ono što treba shvatiti je da se radi o zakonu socijalnog karaktera koji treba da pomogne siromašnim porodicama. U tom pravcu Vlada F BiH se ne želeći stvarati nerealne obaveze kantonima opredijelila za utvrđivanje prava koje će ostvarivati sve nezaposlene porodilje, kazao je za Patriju Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra za socijalnu zaštitu F BiH.

Upravo se čita:  Stigle kiše jesenje: Meteorolozi objavili prognozu do naredne sedmice

Prema urađenim procjenama ovim zakonom bi bilo obuhvaćeno oko 9.000 porodilja, a za njegovu realizaciju će biti neophodno osigurati 30 miliona maraka. Visina nadoknade je 55 posto najniže plaće, odnosno 298 KM.

Prijedlog Zakona u parlamentarnu proceduru ide u trenutku kada su Tuzlanski i Sarajevski kanton već krenuli sa aktivnostima da porodiljama u tim kantonima osiguraju 1.000 KM mjesečno. Pri tome pravo nije vezano za radni status porodilje.

Zastupnik SDP BiH u Parlamentu FBiH Irfan Čengić nije sretan što Vlada FBIH nije slijedila ove primjere.

– Mi ćemo imati pet amandmana na ovaj zakon jer nam je želja da porodilje imaju nadoknadu od 1.000 KM i da nema diskriminacije između zaposlenih i nezaposlenih porodilja, kaže Čengić.

Rješenjem Vlade F BiH nisu zadovoljni ni u Našoj stranci jer se opet ostavlja na volju kantonima da mogu nejednako tretirati prava porodilja.

Upravo se čita:  Ispovijesti zatvorenica u tuzlanskom zatvoru: "Svašta vam prođe kroz glavu. Kada se pogledam u ogledalo prvo vidim ženu i majku"

– Mi smo predlagali formiranje fonda iz kojeg bi se finansirale sve porodilje. S druge strane bojimo se da će implementacija krenuti tek naredne godine jer su kantoni već usvojili budžete. Osim toga zakonom je predviđen i rok od tri mjeseca za usklađivanje kantonalnih propisa, a Zakon mora potvrditi i Dom naroda, istakla je Nasiha Pozder, predsjednica Parlamentarne komisije za socijalnu zaštitu.

Pomoćnik ministra Jurešić ovakve ideje smatra dobrim, ali nerealnim jer je kako kaže pogrešno nametati kantonima obaveze koje možda ne bi mogli ispuniti. Dosadašnja je praksa pokazala da su prava porodilja bila nejednaka i u pravilu manja od predloženog iznosa.

– Ono što se neće da shvati da je ovo socijalni zakon, pronatalitetne politike su nešto drugo. Kantonima niko ne brani da utvrđuju dodatna prava. Kroz socijalu se ne trebaju davati velika primanja jer onda niko ne bi htio da radi. Pronatalitetne politike su puno šira oblast i treba vidjeti kako to rade puno razvijenije zemlje od BiH, kaže Jurešić.

Upravo se čita:  Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

On se nada da će zakon biti usvojen jer će po prvi put minimum prava biti ujednačen za cijeli prostor F BiH. Optimizam daje i Čengićev stav.

– Ako naši amandmani ne budu usvojeni klub SDP-a će donijeti odluku kako glasati. Lično mislim da u potrazi za odličnim rješenjima na koje vladajuće stranke ne pristaju, ne trebamo odustati ni od podrške minimalnog napretka, rekao je Čengić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U BiH najviše zarađuju direktori koji imaju platu od 4.570 KM a najmanje čistači koji rade za 709 KM

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta više od čistača koji su...

Možda vas zanima i ovo