Subota, 20 travnja, 2024

Zbog greške babice dječak rođen sa teškim oštećenjem mozga

Preporučeno

Nakon mukotrpne bitke majke protiv bolnice koja je trajala 14 godina, tinejdžer rođen s oštećenjem mozga dobit će odštetu od 7,1 miliona funti (oko 16.800.000 KM).

doznajemoClare Scott počela je dugu pravnu bitku nakon što je sin Charlie rođen s ozbiljnim oblikom cerebralne paralize. Smatra se daje pupčana vrpca bila omotana oko Charlijevih ramena u maternici 20 minuta prije nego su babice primijetile. Da je problem bio uočen na vrijeme, Clare je mogla na hitan carski rez. Ovako je Charlie ostao bez kiseonika, i prošlo je 55 minuta dok je mogao samostalno disati.

Bolest mu je dijagnosticirana kad je imao šest mjeseci, sam ne može hodati, sjediti, govoriti ili piti i cijeli život će trebati posebnu njegu.

Upravo se čita:  Izrael odustao od napada na Iran!

Charlijeva majka (36) pokrenula je sudski postupak protiv bolnice prije njegovog prvog rođendana. 12 godina su odbijali priznati bolnički nemar, ali prije dvije godine dokazano je da su babice pogriješile. Od tada su pokušavali utvrditi visinu odštete i kako će biti isplaćena. Dogovoreno je da se Charliju svake godine isplaćuje određena svota novca do kraja njegovog života.

Clare planira kupiti sinu odgovarajuća specijalna pomagala i osigurati mu odgovarajuću skrb. – Nijedna odšteta ne može nadoknaditi invaliditet, ali ipak znači sigurnost. Osjećam se bolje jer znam da kad jednog dana više ne budem mogla brinuti o njemu, on će biti zbrinut. Bila sam ljuta na bolnicu, jer da su radili svoj posao kako treba, mi bismo imali zdravo dijete. Medicinski stručnjaci utvrđivali su 14 godina šta se dogodilo i šta je pošlo po zlu. Na kraju je rukovodstvo bolnice priznalo grešku, ali samo zato jer ja nisam odustala.

Upravo se čita:  Netanyahu nakon iranskog napada obećao pobjedu, sa Bidenom razgovarao telefonom 25 minuta

Claire Scott je imala normalnu trudnoću sve dok nije otišla u roditi u Royal Bournemouth bolnici 1998. godine.
-Čim sam rodila, znala sam da nešto nije u redu. Charlije je bio bijel kao papir, a njegove ruke i noge, usne i nokti bili su plavi. Prošlo je 55 minuta dok je mogao samostalno disati.

Kada je Charlie imao devet mjeseci odlučili su tužiti bolnicu, jer su znali da je neko kriv za njegovo stanje.
-Bezgranično volim svog sina, ali on zahtijeva stalnu brigu i pažnju, i odlučila sam ga osigurati za budućnost. Nikada nismo razgovorali koliko novaca ćemo dobiti, ali mi je bilo važno da mogu reći ‘Charlie treba nova kolica, idemo kupiti ih’.

Upravo se čita:  Bosanac iznajmljivao "narko-vile" za uzgoj marihuane: "Rekli su mi da nije ništa opasno"

Nakon toliko godina borbe, bilo je zaista čudno shvatiti da je sve gotovo, kaže majka koja osim Charlija ima još četiri sina, Spencera 12, Harrisona 7, i Austina u Wilisa (obojica 6).

-Moja poruka ostalima je da nikad ne odustaju, bez obzira koliko teško bilo, kaže majka nakon 14-godišnje borbe s bolnicom.

(Doznajemo.com)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas