Srijeda, 1 svibnja, 2024

DRAMATIČNO upozorenje: U narednih nekoliko sati moguć novi udar meteora!

Preporučeno

Sergej Smirnov iz ruske observatorije “Pulkovo” izjavio je lokalnim medijima da postoji velika šansa da u narednih par sati u Zemljinu atmosferu uđe novi meteor, nakon što se prethodni rasprsnuo na djeliće i povrijedio više od 500 ljudi u Čeljabinskoj oblasti.

index

Guverner te ruske oblasti na Uralu kaže da su spasilačke ekipe otkrile da je meteor pao u jezero blizu grada Čebarkul, iako naučnici tvrde da se on raspao.
Trag meteora na nebu iznad Urala u Rusiji: Uskoro novi udar?

Upravo se čita:  Bećirović s ambasadorima Kvinte, EU i OHR-a: BiH ćemo braniti u skladu s međunarodnim i nacionalnim pravom

– Objekata bi mogao da bude oko metar u prečniku i težak nekoliko tona. Kada je ušao u atmosferu, razbio se na oblak parčića koji su nastavili put, stvarajući eksplozivni talas i emitujući svjetlo. Odatle ti bljeskovi, kao i polomljeni prozori – rekao je za RIA Novosti Valerij Šuvalov za Instituta za dinamiku geosfere, komentarišući događaj koji je stanovnike Čeljabinske oblasti natjerao da pomisle da je u pitanju NLO.

Upravo se čita:  Kanada će kosponzorisati Nacrt rezolucije UN-a o Srebrenici

Veći dio materijala od kojeg je bio sačinjen meteor je ispario, a preostali djelići su usporili i pali na tlo.
Meteor došao iz pravca Sunca

– Vjerovatno mu je struktura bila od gvožđa, čim se tako daleko probio kroz atmosferu. Mi i dalje nemamo tačne podatke o djelićima meteora – kazao je Šuvalov.
Oleg Malkov, aeronautički naučnik sa Moskovskog državnog univerziteta izjavio je za “Komsomolskaju pravdu” da meteor nije detektovan u svemiru vjerovatno zato što je došao iz pravca Sunca.

Upravo se čita:  Pogledajte kako izgleda vježba Oružanih snaga BiH sa američkim vojnicima

– Mi možemo da uočimo samo kamenje koje dolazi iz pravca noćnog neba – rekao je Malkov i naveo da meteorska kiša iznad Urala nema veze sa asteroidom 2012DA14 koji će se približiti Zemlji u narednih par sati.

(Blic)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas