Srijeda, 15 svibnja, 2024

Nissanov retro IDx koncept mogao bi krenuti u proizvodnju

Preporučeno

Foto: Agancije
Foto: Agencije

Nakon Tokija, Nissan je svoje retro koncepte predstavio i na ovogodišnjem NAIAS-u u Detroitu prilikom čega je izvršni potpredsjednik Andy Palmer izjavio da će automobil definitivno krenuti u proizvodnju u roku naredne dvije godine iako će se morati odlučiti na samo jednu verziju koncepta.

Dinamični duo inspiriran je legendarnim Datsun 510 modelom, lakim i cjenovno pristupačnim automobilom na zadnji pogon koji je i dalje legenda u automobilističkom svijetu nekoliko decenija nakon što je zadnji model sišao s proizvodne trake. Budući proizvodni IDx model u ponudi japanskog brenda smjestio bi se ispod 370Z modela čime bi zapravo preuzeo mjesto nekadašnjeg 240SX-a.

Prvi koncept Nissan IDx Freeflow je kompaktni coupe koji mjeri otprilike 4.1 metara u dužinu, 1.7 metara u širinu te 1.3 metara u visinu. Osebujan dizajn dodatno naglašavaju 18-inčni kromirane felge te dvobojna kombinacija bijele i svijetlo smeđe boje.

Drugi koncept, performansni IDx NISMO, istih je dimenzija kao i Freeflow koncept uz iznimku širine vozila koja je uvećana na 1.8 metara da bi coupe mogao udomiti veće 19-inčne felge omotane gumama dimenzija 225/40 i sportski aerodinamički paket.

a3e7005f0de8676eef9450f597e74c4e

Proizvodnu verziju vjerojatno bi pogonio mali četverocilindrični N/A motori obima 1.2-1.5 litara dok bi performansna verzija mogla koristiti 1.6-litreni turbo motor s četiri cilindra kakav pogoni Juke NISMO RS crossover model sa 210 KS.

Klasičan, kockast dizajn automobila zasigurno bi izdvajao IDx iz gomile. Njegov retro stil i mišićav, gotovo ‘hot rod’ izgled zasigurno će se dopasti mnogim mladim ljudima koji, kao i modom, i odabirom automobila žele istaknuti svoj identitet i osobnost.

d4ab223295dfa54169580491662090cf

U svakom slučaju, Nissan teško da će pogriješiti uvođenjem IDx koncepta na tržište obzirom da bi kupcima ponudio cjenovno pristupačan automobil sa zadnjim pogonom koji bi mogao pružati puno zabave i zadovoljstva u vožnji dok je istovremeno neupitno lijepo dizajniran, moderan i zanimljiv.

a911a9b6ff5907dae482928e5df668bb

U današnjem svijetu konformizma i linije manjeg otpora u kojem svi automobili nalikuju jedni drugima, pri čemu ćemo jednog dana doći do toga da automobile kupujemo po metru jer ionako svi izgledaju isto, ovakav IDx mladenački coupe s izražajnim karakterom i tek malom dozom djetinjeg inata i prkosa bio bi zaista dobrodošao dašak svježeg zraka. Nadajmo se da se Nissan neće predomisliti.

(Dnevnik.hr)

Izdvajamo

Izdvajamo

Šta se dešava u BiH? Nova filmska pljačka, na meti diler devizama, nestalo je – 250.000 KM

U jeku potrage za pljačkašima dva miliona maraka od vlasnice mjenjačnice u Banjoj Luci i dobojska policija traga za...

Još vijesti za vas