Utorak, 7 svibnja, 2024

Svjetska premijera omnibusa “Mostovi Sarajeva“ na Cannes Film Festivalu

Preporučeno

Filmski omnibus Mostovi Sarajeva/ Les Ponts de Sarajevo, koji su inicirali Obala Art Centar/ Sarajevo grad filma i francuska producentska kuća Cinétévé te realizirali u koprodukciji sa partnerima iz Švicarske, Njemačke, Italije, Portugala i Bugarske, uvršten je u zvanični program ovogodišnjeg Cannes Film Festivala.

cannes film festival-previewKratke filmove koji sačinjavaju omnibus režirali su: Aida Begić, Leonardo Di Costanza, Jean-Luc Godard, Kamen Kalev, Isild Le Besco, Sergei Loznitsa, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Cristi Puiu, Marc Recha, Angela Schanelec i Teresa Villaverde.

Producenti filma su Mirsad Purivatra, Jovan Marjanović i Fabienne Servan Schreiber. Nakon svjetske premijere na Cannes Film Festivalu, gdje će biti prikazan u okviru programa Specijalne projekcije, film Mostovi Sarajeva će 27. juna vidjeti i publika u Sarajevu, u sklopu obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata. Slijedi i njegovo prikazivanje na 20. Sarajevo Film Festivalu, a potom će ga vidjeti i publika u kinima širom BiH.

Filmski omnibus podržale su brojne evropske fondacije i televizijske kuće, a iz BiH partneri projekta su Fondacija Sarajevo Srce Evrope, Mission Centenaire, Francuski institut u BiH i Centar Andre Malraux.

Ovaj film ujedno predstavlja i prekretnicu za Sarajevo grad filma, projekat Sarajevo Film Festivala, koji će se u budućnosti zajedno sa svojim glavnim partnerom Atlantic Grupom fokusirati na produkciju dugometražnih filmova.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zeničanka pala sa prozora stana, životno ugrožena, prevezena na KCUS

Četrdesetdevetogodišnja P. E. iz Zenice pala je danas oko 10.30 sati sa prozora stana na drugom spratu, zgrade u...

Još vijesti za vas