Četvrtak, 2 svibnja, 2024

“Hoćete li se boriti za treći entitet”: Martin Raguž odgovarao online na pitanja fanova

Preporučeno

martin-online

Predsjednik HDZ-a 1990. i kandidat za člana Predsjedništva BiH Martin Raguž preko svoje službene Facebook stranice odgovarao je prekjučer na pitanja birača.

Ovo je prvi put u povijesti predizbornih kampanja u BiH da jedan kandidat, koristeći se modernom tehnologijom, izravno komunicira s biračima te odgovara na sva njihova pitanja bez cenzure.

-Mi smo stranka europske profilacije, pa samim tim mi prihvaćamo i prakse i metode komuniciranja s biračima koje su ustaljene u razvijenim europskim zemljama – kazao je Raguž koji je zbog neočekivano velikog broja postavljenih pitanja morao s odgovaranjem nastaviti i jučer. Postavljeno je više od 160 pitanja, a razgovor je online pratilo gotovo 30.000 birača. Ovu su neka od pitanja.

Zanima me obuhvaćate li u svome programu problem mladih u BiH, odnosno na koji način mislite popraviti položaj i status mladih u našoj državi?

• Mladi su vrhunski prioritet u našem programu, prije svega, na način da se stvori perspektiva za ostanak mladih ljudi, a ne njihovi stalni egzodus, a to je moguće samo promjenom politike i odnosa u BiH koji će se temeljiti na vrijednostima i kriterijima, a ne na podobnosti, nepotizmu… Mladi su zauzeli ključne pozicije u vodstvu HDZ-a 1990., kao i na našim listama.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Martine, hoćete li se boriti za treći entitet?

• Borit ću se kao i dosad za istinsku ravnopravnost hrvatskog naroda zajedno s druga dva konstitutivna naroda. BiH je potreban temeljni unutarnji dogovor i u tom kontekstu rješavanje stvarne jednakopravnosti hrvatskog naroda je jedno od ključnih pitanja za BiH.

Kako i kada implementirati Konvenciju o pravima osoba, odnosno izjednačiti prava po osnovi invalidnosti u cijeloj BiH bez obzira na uzrok invalidnosti? Kako unaprijediti katastrofalno stanje oko zapošljavanja osoba s invaliditetom, posebno u javnom sektoru?

• Što se tiče izjednačavanja prava po osnovi invalidnosti u cijeloj BiH, to je moguće kroz harmoniziranje naših zakona s međunarodnim standardima. To su dužna učiniti sva zakonodavna tijela bez obzira o kojoj se razini radi, državnoj, entitetskoj ili nekoj drugoj razini vlasti, a ne na manipulativan način kao što se to vrlo često radi. Javni sektor treba temeljitu reformu. Jedno od najvažnijih pitanja svakako treba biti otvaranje puno većeg prostora za zaposlenje osoba s invaliditetom na transparentan način kroz transparentno djelovanje fondova za zapošljavanje osoba s invaliditetom, te kandidiranje i realizaciju programa koje će omogućiti istinsko vrjednovanje potencijala koje osobe s invaliditetom imaju.

Upravo se čita:  Nešiću na izjavu "Sanjam da svi Srbi žive ujedinjeni" stigli komentari iz Srbije: 'Alo Bosanac, šta te briga gdje ćemo da živimo'

Poštovani, mene zanima što možete uraditi za Mostar? Grad je, nažalost, zadnjih 10 godina bio i ostao grad-slučaj.

• Mostar je jedno od najvažnijih pitanja za ukupne odnose u BiH. Mostar ne može ostati “crna rupa”, moramo ga izvući iz agonije, uključujući sve potencijale grada, a ne održavati status quo kroz netransparentnu dominaciju dviju stranaka u Mostaru. Mostar treba zadržati instrumente zaštite kroz Gradsko vijeće i biti istinski multietnički grad, ali isto tako treba jaku Gradsku upravu i gradonačelnika koji bi trebao biti neposredno biran kako bi se rješavala životna pitanja, a Mostar postao ono što istinski jest po ukupnom potencijalu, grad-biser na jugoistoku Europe. Zato je potrebno mijenjati Izborni zakon i Statut, ali i pokrenuti blokirane potencijale u gradu kako bismo riješili ova pitanja, a ne držati “svijeću” ovakvoj politici.

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Kako vidite BiH 2015.? Smatrate li da je potrebno ukinuti županije? Koliko ste spremni uhvatiti se u koštac s kriminalom i korupcijom u BiH?

• BiH 2015. vidim s puno odgovornijim vladama nego ovim sad; vladama koje će biti u stanju pokrenuti ovu zemlju iz agonije i usmjeriti k širim integracijama, bez lažnih obećanja i manipulacija s korištenjem fondova i pokretanjem resursa za bolji život ljudi.

Kako Vi zamišljate smanjenje administracije u BiH?

• To je jedno od ključnih pitanja u BiH. Više od društvenog proizvoda troši se na administraciju i javni sektor. To ne mogu podnijeti ni puno bogatije države od BiH. Racionalizaciju treba početi reformom FBiH i smanjiti broj ministara, zastupnika, agencija, fondova, direkcija, a taj proces treba zahvatiti cijelu BiH i drugi entitet. Očekujem da ćemo taj proces ozbiljno pokrenuti konačno nakon ovih izbora, u protivnom, stanje će postati još teže. Administraciju treba osloboditi političkih kriterija i političke podobnosti prilikom zapošljavanja i učiniti odgovornom i ozbiljnom za potrebe građana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas