Subota, 11 svibnja, 2024

Tokić: Zalagat ću se za ravnopravnost svih naroda

Preporučeno

Sejfudin Tokić
Sejfudin Tokić

Izbori u oktobru u Republici Srpskoj su presudni, važni za budućnost i države BiH i bošnjačkog naroda ukupno, s obzirom na činjenicu da u proljeće možemo očekivati američko-evropsku inicijativu o novom ustavnom uređenju BiH, pri čemu je veoma važno da RS  afirmišemo kao neodvojivi dio BiH, teritorij na kome moraju ravnopravno živjeti svi njeni građani i narodi.

Ovo je u razgovoru za Agenciju FENA kazao nestranački kandidat za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda na općim izborima u BiH Sejfudin Tokić.

– U tom kontekstu sam smatrao da je moj povratak u politiku najsvrsishodniji i najlogičniji upravo na način da pokušam pomoći obespravljenom bošnjačkom narodu i nesrpskom stanovništvu u RS-u koji je izložen drastičnoj diskriminaciji, čak i elementima nasilne pravoslavizacije, srbizacije s obzirom na činjenicu naturanja krsnih slava, obrazovnih programa u školama, osnovnim, srednjim… – kazao je Tokić, govoreći o tome šta ga je motiviralo da se kandidira za tu funkciju.

Upravo se čita:  Stopirane 1,2 milijarde KM za RS: Satler optužio Dodika za eskalaciju krize u BiH

Upitan za šta će se zalagati tokom predizborne kampanje i ukoliko eventualno pobijedi na izborima, odgovorio je da će se zalagati upravo za ravnopravnost svih naroda, afirmaciju tog teritorija i „vraćanja duha Bosne i Hercegovine i u Banja Luku i u Prijedor i u Višegrad i u Zvornik i u Trebinje, Bijeljinu…“

– Dakle, sve one gradove koji jesu jednako i bošnjački i srpski i hrvatski, ali prije svega bosanskohercegovački – kazao je Tokić.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

Na pitanje kako komentira činjenicu da je 10 kandidata za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda, odgovorio je: „Sama činjenica da mi za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na nivou BiH, odnosno za predsjednika/potpredsjednika RS-a, imamo ubjedljivo najviše kandidata pokazuje na određen način neprofiliranost i pomalo haotično političko stanje koje vlada među Bošnjacima“.

Upravo se čita:  “Ovo je početak kraja Milorada Dodika! Ukoliko provede Izborni zakon RS slijedi još jedan postupak i moći će mu zabraniti javne funkcije”

– To je direktna posljedica politika političkih stranaka, ja bih rekao više oligarhija nego ozbiljnih političkih subjekata, proteklih decenija koji su na određen način uzurpirali sva prava, zaustavili demokratske procese u BiH i bošnjački narod doveli u jednu svojevrsnu dezorijentisanost i neravnopravnost. Moram istaći da ta neravnopravnost koja je prisutna u RS-u je čak prisutna i u institucijama države BiH upravo zbog korumpiranosti, nekompetentnosti i lošeg predstavljanja našeg naroda u institucijama i države i entiteta – kazao je Tokić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Monumentalni spomenik ‘Krila slobode’ bit će otkriven 8. juna na brdu Žuč

Spomenik "Krila slobode" na Žuči bit će svečano otkriven 8. juna, najavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić....

Još vijesti za vas