Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Stručnjaci u panici: Ne znaju kako zaustaviti ebolu

Preporučeno

epidemija1

Washington je najavio da će da pošalje 50 zdravstvenih eksperata u zapadnu Afriku kao pomoć u borbi protiv epidemije virusa ebole. Tomas Friden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, rekao je ovo u izjavi za američku mrežu ABC.

“Ne znamo kako da zaustavimo ovaj virus. Na raspolaganju nam je stara i jednostavna metoda javnog zdravlja: naći pacijenta, omogućiti mu liječenje, naći osobe sa kojima je bio u kontaktu, obrazovati ljude i u svim bolnicama sprovesti kontrolu infekcije”, rekao je Friden.

Upravo se čita:  Htio više, pa se prevario: Penzioner mora vratiti čak 160.000 KM u zavod za mirovinsko osiguranje

On je dodao da bi eksperti u zapadnu Afriku trebalo da dođu u sljedećih 30 dana, prenio je BBC.

Virus ebole do sada je odnio živote 728 ljudi u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, a aktualna stopa smrtnosti je oko 55 posto.

Među ljudima ebola se širi dodirom sa tjelesnim tečnostima oboljelog, uključujući i znoj.

Simptomi ove hemoragične groznice suvanjsko krvarenje iz očiju i desni, a nakon toga slijedi unutrašnje krvarenje, povraćanje i dijareja i otkazivanje unutrašnjih organa.

Upravo se čita:  Njemačka povukla s tržišta suhe vrganje porijeklom iz Srbije - tvrde da su rizik po zdravlje

Za ebolu nema lijeka, niti cjepiva, ali osobe koje prime tretman odmah nakon što se zaraze imaju veće šanse preživjeti.

Izdvajamo

Izdvajamo

“Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH”: Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što...

Pripadnik Oružanih snaga BiH Mladen Jovičić pomogao je porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu Doboj - Banjaluka. Priča kako...

Još vijesti za vas