Srijeda, 1 svibnja, 2024

Desničarski pokret pokrenuo inicijativu za osamostaljenje RS i pripajanje Srbiji

Preporučeno

news-2014-August-dveri_aa_425888967

U prostorijama Pokreta Dveri održana je konferencija za medije, na kojoj se obratio član starešinstva ovog pokreta Boško Obradović, a povodom pokretanje inicijative za osamostaljivanje bh. entiteta Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i njenog prisajedinjenja Srbiji, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Ističući da je danas značajan dan za ovaj pokret i za njihov politički program, Obradović je objasnio:

“Danas Dveri pokreću jednu od, najvjerovatnije, najvažnijih tema za nacionalni i državotvorni interes srpskog naroda u 21. vijeku, a to je tema nezavisnosti Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, njenog osamostaljenja i prisajedinjenja Srbiji.”

Navodeći da će od danas inicirati široku raspravu, kako u Srbiji, tako i u RS-u na ovu temu, postavljajući svim ključnim političkim akterima isto pitanje, a to je da li je trenutak za osamostaljenje i prisajedinjenje RS, Obradović je rekao:

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

“Stav Pokreta Dveri jeste da je ovo upravo taj trenutak, u svjetlu kako historijskih i međunarodno pravnih okolnosti, tako i u svjetlu geopolitičkih i nacionalnih interesa srpskoga naroda. Naime, Bosna i Hercegovina je, kako je vrijeme pokazalo, vještačka i nefunkcionalna država, koja sasvim sigurno nema budućnost.”

Obradović je istakao da su nastupajući opći izbori u BiH prava prilika za političke aktere u Republici Srpskoj da se opredijele o ovom pitanju te dodao da će ovo pitanje od strane Pokreta Dveri biti postavljeno i svim najznačajnim političkim akterima i društvenim faktorima u Srbiji, predsjedniku Srbije, Vladi, Skupštini, svim političkim organizacijama, Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Upravo se čita:  Oglasio se Dodik, zasmetalo mu obraćanje Zlatka Lagumdžije na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti o BiH

“Dveri izgovaraju ono što danas cijeli svet zna: međunarodno pravo je odavno mrtvo, međunarodno pravo je umrlo još na primjeru bombardovanja RS 1995. godine i Srbije 1999. godine, a definitivno umrlo pokušajem otimanja Kosova i Metohije iz sastava Srbije koje se dešava posljednjih godina”, rekao je Obradović i naveo da više niko u međunarodnoj javnosti ne bi trebalo da kaže da je “normalno otimati Kosovo iz sastava Srbije, davati pravo na samoopredjeljenje kosovskim Albancima, a sa druge strane ukidati pravo na samoopredjeljenje Srbima u BiH”.

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

“Ili narodi imaju pravo na samoopredjeljenje, pa onda na to ima pravo i srpski narod u Bosni i Hercegovini ili se mora poštovati teritorijalni integritet, ali onda se mora poštovati i teritorijalni integritet Srbije i Kosovo se mora vratiti u punu ustavno-pravnu nadležnost Srbije”, zaključio je Obradović.

Na posljednjim Parlamentarnim izborima u Srbiji, održanim 16. marta ove godine, Pokret Dveri nije uspio da pređe cenzus i osvoji poslanička mjesta u Narodnoj skupštini Srbije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas