Utorak, 30 travnja, 2024

Zbog uvrede Erdogana, turskom piscu 11 mjeseci zatvora

Preporučeno

zbog-uvrede-erdogana-turskom-piscu-11-mjeseci-zatvora_1411555396Turski pisac i novinar Erol Ozkoraj osuđen je uvjetno na 11 mjeseci zatvora jer je u jednom tekstu uvrijedio predsjednika Recepa Tayipa Erdogana, saopćili su u srijedu sudski izvori.

Ozkoraja je osudio sud u Istanbulu, jer je, kao koautor jednog teksta uvrijedio Erdogana, koji je u augustu izabran za predsjednika Turske, poslije 11 godina na čelu turske vlade.

Upravo se čita:  Majka (19) pokušala prodati vlastitog dvogodišnjeg sina: S novcem htjela pokrenuti obrt

Erol Ozkoraj u tekstu 2013. godine, koji je napisao sa suprugom, sociološkinjom Nurten Ozkoraj, ocijenio da Vlada sprovodi “islamski autoritarizam”, za šta su argumente našli u tekstovima objavljenim za vrijeme tronedjeljnih antivladinih protesta.

ozkoray3Te proteste policija je brutalno ugušila, a tokom nereda poginulo je osam ljudi, hiljade su ranjene, a mnogi demonstranati uhapšeni.

Pokrenuto je više stotina sudskih procesa protiv učesnika protesta, među kojima je 26 osumnjičeno da su bili organizatori demonstracija, prenosi Beta.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas