Srijeda, 1 svibnja, 2024

Romska kafana u Mariboru: Na meniju i gledanje u šolju

Preporučeno

Prvi slovenački restoran u kojem će, pored tradicionalnih romskih specijaliteta moći da se naruči i “gledanje u šolju”, biće ove jeseni otvoren u Mariboru, a finansijeri će biti slovenačka vlada i Evropska unija.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

U restoranu će, inače, raditi isključivo Romi.

Projekt otvaranja romske kafane “Romani kafenava”, u okviru podsticanja socijalnog preduzetništva manjina i isključenih društvenih grupa, namijenjen je afirmaciji kulture Roma i smanjivanju nezaposlenosti među njima, ali i smanjivanju stereotipa koji je postoje prema toj zajednici.

Projekt vrijedan 300.000 eura 20 odsto će finansirati slovenačka vlada, a 80 posto je obezbijedila EU.

U mariborskoj romskoj kafani radiće samo Romi, a svi konobari, konobarice, kuhari i kuharice nosiće tradicionalne romske nošnje. U drugom najvećem slovenačkom gradu živi oko 2.000 Roma, a u tamošnjoj ugostiteljskoj školi već je započela obuka kadrova za prvi restoran ovoga tipa, prenose Večernje.

Poslovaće na neprofitnoj osnovi, a mogući dobitak akumuliraće se za otvaranje drugih romskih restorana u krajevima gdje žive pripadnici romske manjine. U projekat “Romani kafenava” uključeno je i udruženje “Romano pralipe” čiji predsjednik Fatmir Bećiri kaže da će romski restoran nuditi tradicionalna jela romske kuhinje u kojima mogu uživati i drugi gosti. Uz jela poput sarme ili bureka pripremljenih na romski način, u “Romani kafenavi” moći će da se dobije i romska rakija, kafa, ali i naruči “gledanje u šolju”.

(Vijesti.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas