Nedjelja, 28 travnja, 2024

Picula: Nova vlast u BiH mogla bi nas iznenaditi kao Vučić

Preporučeno

news-2013-Septembar-tonino_picula24_331399003

Evropski parlament nedavno je ustanovio Delegaci­ju za odnose s Kosovom i BiH. Predsjednik tog tijela je Tonino Picula, socijaldemokratski poslanik iz Hrva­tske. U razgovoru za „Dnevni avaz” on objašnjava mandat tije­la kojem je na čelu i na­javljuje konkretne akti­vnosti u vezi sa BiH.

– Prije svega, vlasti u BiH trebaju se što prije fo­rmirati. Da ne bude kao prošli put da se 18 mjese­ci nakon izbora ništa ne dešava, a onda ni dvije i po godine nakon toga. Treba promijeniti generalno sistem u BiH. Dejton postaje vrlo ozbiljna kočnica za bilo kakvu inici­jativu kojom bi se BiH napr­avila normalnom evropskom demokracijom s prosperitetnijom ekonomijom. Nova vlast mogla bi nas iznenadi­ti, kao što je Vučićeva u Sr­biji – kaže Picula.

Dodaje da bi brzo formi­ranje vlasti i naznaka da bi ona mogla biti „nešto drugačija”, u Briselu bilo pr­otumačeno kao poticaj EU da se odlučnije angažira, što bi se i de­silo. On se zalaže da se BiH što prije po­mjeri od Dejtona prema Briselu.

– Treba raditi politiku malih ko­raka u pravom smjeru. Prije sve­ga, trebalo bi i početi priznanjem da ovo nije dobro i da BiH treba novi ustav. Inicijativu za to treba prepustiti izbornim pobje­dnicima. Ako treba, medijacijom i dobrim uslugama izvana mogu se rješavati ne­ki od problema. Čini mi se da ovi koji su pobijedili ne­maju više vremena i moraju brzo početi pokazivati ko­nkretne pomake nabolje – ističe on.

Picula smatra i da nacio­nalna/nacionalistička poli­tika više nema kredite kao ranije.

– Dodiku nije pomoglo ni sastajanje s crkvenim velikodostojnicima, niti s ruskim zvaničnicima. To mu nije donijelo rezultat koji je očekivao. Pluralizam poma­lo ulazi i u nacionalne pore. Ali, dok god je dejtonski si­stem ovakav kakav jeste, on će davati slične rezultate. Nekih pomaka će biti, ali će u konačnici glavninu proce­sa činiti reciklaža. Zato se on mora mijenjati – smatra Picula.

Predsjednik Delegacije EP za BiH ističe da je EU spremna pomoći i medijacijom kako bi se neka teška pitanja riješila.

– I zarad svojih izbora, ali i BiH, EU je odlučila da sada dodatno ne opterećuje vašu zemlju. No, čim se vlast izabere, Brisel će po­slati fakture. Ako bude trebalo, s njima će doći i me­dijatori. EU je prirodan ambijent BiH i logično je da zatražite i dobijete pomoć – kaže Picula, piše “Dnevni avaz”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Dok je pozirala za fotografije na Baščaršiji, žena je bila meta pokušaja džeparenja. Dok je njena prijateljica slikala, nepoznati...

Još vijesti za vas