Srijeda, 1 svibnja, 2024

Inteligentna tastatura prepoznaje vlasnika po načinu tipkanja

Preporučeno

43bf5475cedde76938eed2052886ede9
Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tipkovnicu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time unapređuje konvencionalnu računalnu sigurnost. Ta inteligentna tipkovnica, nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u  realnom vremenu na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem pokreta po tipkovnici u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog biometrijskog potpisa.

Znanstvenici objašnjavaju da se električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan tipkarski potpis, objavili su autori u časopicu ACS Nano.

Osim što je pametna, zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, tipkovnica onemogućava mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas