Utorak, 21 svibnja, 2024

Crnogorci kupuju telefone koji kradu struju

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Građani Crne Gore iznašli su još jedan način da doskoče visokim računima za struju – počeli su kupovati smart telefone s aplikacijom koja ometa rad brojila, prenosi Tanjug pisanje crnogorskih medija. Telefoni s posebnim softverom i instaliranim aplikacijama koje služe za umanjenje potrošene električne energije prodaju se na nekoliko zatvorenih grupa na društvenim mrežama i forumima.

Upravo se čita:  Ubio punicu, pokušao i ženu, pa presudio sebi; Komšija: Čuo sam da je zapomagala punica

Prodavatelj telefona tvrdi da se prije prodaje svaki kupac može uvjeriti da aplikacija radi i da stvarno umanjuje potrošene kilovate, pišu “Dnevne novine”.

Pored telefona s aplikacijama za krađu, na društvenim mrežama i forumima prodaju se i drugi uređaji.

Cijena ovisi od vrste brojila – ukoliko je riječ o starom za jedan uređaj je dovoljno izdvojiti od 10 do 200 eura, dok je na digitalnom brojilu, tvrde domišljati građani, teže krasti struju.

Upravo se čita:  Konačno se oglasila firma u čijoj konzervi je navodno pronađen dio štakora: Izazvana je nesaglediva šteta našem ugledu

Prvi način koji je djelotvoran, ali za koji trgovci tvrde da ga je lako otkriti je blokiranje rada brojila elektrošokom.

Skuplja varijanta i najčešća je kupovina specijalnih, jakih magneta koji usporavaju rad brojila, a mogu se naručiti i putem interneta.

Na Facebook se prodaju mobilni telefoni s aplikacijom koja, navodno, ometa rad brojila i na taj način usporava potrošnju. Takvi telefoni prodaju se po cijeni od 160 do 280 eura.

Izdvajamo

Izdvajamo

Poraz Dodikove politike: Stranke vlasti iz RS-a će izaći na izbore po Schmidtovim pravilima

Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska odlučila je da, s obzirom na opozicione stavove, izađe na izbore 6. oktobra. “Koalicija...

Još vijesti za vas