Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Deset godina nakon invazije: Američki osiromašeni uran i dalje uništava Irak

Preporučeno

Prema novom izvještaju nizozemske mirovne organizacije IKV Pax Christi, radioaktivni teški metali pronađeni u oružju američkih i britanskih snaga za vrijeme rata u Iraku i dalje uništavaju tu zemlju. Stotine lokacija i dalje su kontaminirane i iz njih se šire radioaktivne supstance.

osiromaseni-uran

10 godina nakon invazije, SAD nije učinio gotovo ništa da bi se uklonila toksična ostavština njihove agresije. Nadalje, SAD i dalje odbijaju znanstveno dokazane studije koje potvrđuju veliku štetnost radioaktivnog otpada koji je ostao na terenu, javljaju strani mediji.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Naročitu opasnost predstavlja osiromašeni uran koji se koristio u municiji za penetraciju tvrdih površina kao što su oklopna vozila i zgrade. I prije invazije znalo se koliko je osiromašeni uran štetan, no unatoč tome američke i britanske snage koristile su ga intenzivno za vrijeme agresije na Irak. Štoviše, bombe s osiromašenim uranom korištene su pri gađanju osobnih automobila i zgrada u gusto naseljenim područjima.

U izvještaju pod nazivom “In a State of Uncertainty: Impact and implications of the use of depleted uranium in Iraq,  ističe se kako je SAD upotrijebio preko 400 tona osiromašenog urana u Iraku, Britanija nekoliko tona.
“Dolaze nova i alarmantna izvješća o pacijentima oboljelima od raka i djeci koja se rađaju s deformacijama posljednjih godina. Oboljenja se javljanju i kod veterana koalicijskih snaga koji su bili prisutni tamo za vrijeme sukoba, sve ovo upućuje na osiromašeni uran kao izvor zdravstvenih problema”, navodi se u izvještaju, a prenosi Advance.hr

U odgovoru na ovaj izvještaj, glasnogovornica britanske Vlade rekla je za list Guardian: “Unatoč tome što britanske snage nisu trebale koristiti osiromašeni uran tijekom 2003., bilo bi pogrešno kada bismo vojsci u budućnosti zabranili jednu takvu legitimnu i efektnu mogućnost”.

Upravo se čita:  Drama na letu za Frankfurt: 70 putnika povraćalo, intervenisale hitne službe

Unatoč činjenici da bi ta informacija znatno pomogla pri izolaciji opasnosti, američka Vlada konzistentno odbija dati informaciju o tome gdje je sve korišten osiromašeni uran u Iraku. Aktualni izvještaj ističe kako je već do 2006. otkriveno između 300 i 365 kontaminiranih lokacija diljem zemlje. Smatra se kako ih ima još mnogo više.

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Potraga za rudarom u Mramoru neprestano traje: Spasioci kopaju ručno, smjene svakih 15-20 minuta

Intenzivna potraga za rudarom Asimom Šehanovićem traje već duže od 50 sati od nesreće u kojoj je u jami...

Još vijesti za vas