Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Islamska zajednica i općina Vogošća grade kuće za nastradale u klizištima

Preporučeno

svrake(1)

Islamska zajednica i Općina Vogošća udružili su finansijska sredstva pa će do ljeta ove godine sagraditi tri kuće za porodice koje su tokom majskih klizišta prošle godine ostale bez svojih domova u mjestu Svrake, prenosi bh. novinska agecnija Patria.

IZ i Općina izdvojili su po 150.000 KM. Općina je obezbijedila zemljište u Hotonju, potrebne dozvole i osigurala nadzor. Radovi bi trebali biti završeni do ljeta ove godine.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Iz Rijaset IZ kazali su kako na ovaj način još jednom iskazuju brigu i pažnju prema unesrećenim, te spremnost na saradnju u zajedničkom rješavanju problema građana Bosne i Hercegovine.

Tokom nezapamćenih poplava i klizišta koje su u maju 2014. zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, u Vogošći je pokrenuto više od 140 odrona, pukotina i klizišta. Srušene su ili oštećene 23 kuće. Na desetine ljudi je iseljeno iz svojih domova. Najteže je bilo u Svrakama, gdje je klizište sa zemlje u potpunosti zbrisalo nekoliko kuća, a više stambenih i pratećih objekata bilo je oštećeno ili ugroženo.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

Vlasti Općine privremeno su smjestili 72 osobe u novosagrađeno naselje Rosulje. Lokalne vlasti sada ulažu dodatne napore kako bi trajno riješili krov nad glavom za porodice čije kuće se oštećene u klizištima, piše NAP.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

Stupile su na snagu sve izmjene izbornog zakona koje je krajem marta donio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit....

Još vijesti za vas