Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Stranim vozačima u BIH ne mogu naplatiti kazne

Preporučeno

Bosna i Hercegovina gubi milione maraka jer policijske agencije rijetko uspiju da naplate kazne stranim vozačima, piše današnji “Večernji list”.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Po podacima koje su novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) prikupili u Ministarstvu unutrašnjih poslova BiH, vozačima automobila sranih oznaka od 2009. do lipnja 2012. godine izrečeno je najmanje 340 000 kazni u ukupnom iznosu od 17,3 miliona maraka.

Od toga broja, naplaćeno je svega 3,2 miliona maraka, i to najčešće od vozača koji imaju prijavljeno prebivalište u BiH jer njima policija može poslati nalog za uplatu kazne na kućnu adresu.

Upravo se čita:  Kako "operiraju" lopovi na Bjelavama: Munjevita reakcija MUP-a KS, kradljivci "pali" u ruke policije

Osim što policijske agencije ne mogu slati naloge na adrese u inostranstvu jer BiH nije potpisnica međunarodnih sporazuma o naplati prekršaja, drugi problem je što granična policija ne dobija informacije o počiniocima saobraćajnih prekršaja. Iz tih razloga, ali i zbog isteka zakonskog roka od godinu dana, vlasti BiH neće moći da naplate najmanje 8,3 miliona maraka kazni za 2009. i 2010. godinu, piše “Večernji list”.

Upravo se čita:  Najavljen za 9. maj: Veliki skup otpora građana sa motom 'Svi za Bosnu, Bosna za sve'

U policijsakim upravama kažu da se problem može djelimično riješiti uspostavljanjem međupolicijskog jedinstvenog sistema obavještavanja u zemlji u kojoj bi bila uključena i Granična policija BiH. Ona bi, naime, po uzoru na evropske graničare mogla isključiti vozilo iz saobraćaja do izmirenja kazne.

Neke lokalne policije u BiH, kao što su MUP Srednjobosanske, Zeničkodobojske i Unsko-sanske županije, sami su uspostavili elektronske baze podataka u koje unose podatke o vozilima sa stranim oznakama koje su prekoračile dopuštenu brzinu ili počinila neke druge prekršaje.

Upravo se čita:  Nastavak suđenja Miloradu Dodiku: Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza

MUP Zeničkodobojske županije čak je 2010. omogućio graničnoj policiji da pristupa policijskoj bazi podataka pa bi dio stranaca nakon opomene dolazio u policijsku upravu ove županije da plati kaznu.

Komaniri ovih županijskih jedinica policije navode kako su se u tim županijama nakon tih aktivnosti znatno povećale i naplate saobraćajnih prekršaja.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas