Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Pismo majke koje je izazvalo kontroverze: Zašto muža stavljam uvijek ispred djece

Preporučeno

Nije prošlo ni mjesec otkako smo se suprug i ja vjenčali, i prije nego što sam poslala mailove zahvale za darove koje smo dobili, zatekla sam samu sebe kako u ruci držim test za trudnoću. Nakon osam i po mjeseci braka, tokom kojih smo se tek navikavali na uloge supruge i supruga, iznenada smo postali mama i tata. Ne želim reći da naš sin nije planiran, ali pomalo smo oboje u toj fazi našeg zajedničkog života bili uplašeni od ideje planiranja porodice, ali ću iz ove perspektove reći da postati majka i supruga u istoj godini nije za slabe.

Prva godina života našeg sina bila je najteža godina našeg braka i također je godina u kojoj sam shvatila važnu lekciju: Moj muž uvijek mora doći na mjesto prije djece.

Nemojte me shvatiti pogrešno; volim svoju djecu i sve bih učinila za njih. Ali muža volim više.

Kada sam ovo razmišljanje podijelila sa svojim drugaricama koje su također majke, obično sam se suočavala s njihovim bijesom i apsolutnim šokom. Uostalom moje razmišljanje se kosilo sa zlatnim pravilom materinstva, koje kaže da biti dobar roditelj znači žrtvovati sve za sreću i blagostanje naše djece.

Staviti po strani sve svoje potrebe zarad njihovih, praktično je uslov, ali žao mi je, ja jednostavno ne prihvatam tu ideju.

Nekima koncept – da će djeca ikad doći na drugo mjesto – je smiješan. U anketi koju je proveo “YourTango”, polovina ispitanih stručnjaka vjeruje da žena treba odrediti prioritet, te muža staviti ispred djece, kao što možete i pretpostaviti, komentatori nisu bili oduševljeni ovim stavom.

I ja kapiram. Veza između majke i djeteta je neraskidiva. U to nema nikakve sumnje. Ali ja svoje investiranje u odnos sa mojim mužem vidim kao benefit za moju porodicu u cjelini. Stavljanje potreba mog muža kao prioritet umanjuje šansu za razvodom, i također povećava šansu da će moja djeca živjeti sa oba roditelja u kući.

Čvrsto vjerujem da modeliranje zdravog odnosa našoj djeci postavlja osnovu kako će se oni vezivati kada budu stariji.

Po mom sudu suprug i ja smo prvi primjer kako izgleda biti u sretnom braku. Gledajući nas, naša djeca uče kako će tretirati svoje partnere s kojima budu dijelili život, i šta mogu očekivati zauzvrat.

Vjerujem da je odgajanje djece u domu u kojem oni jasno vide ljubav i poštovanje među svojim roditeljima, ključ njihovog odrastanja. Za mene to znači – staviti muža na prvo mjesto.

Uz nekoliko iznimaka, vi nikada nećete zateći našu djecu u našem krevetu noću. Ako sebi možemo priuštiti makar jedan odmor godišnje uzet ćemo ga da budemo sami, i ne osjećam krivicu zbog toga što tražim pomoć porodice kako bismo nas dvoje jednu noć proveli na romantičnom izlasku i razgovarali o svemu, ali ne o djeci.

Za nekoliko godina naš sin i kćerka će napustiti naš dom, i kad to urade, želim slaviti to da smo suprug i ja uradili dobar posao, a ne da sjedim u kući punoj tišine sa osobom, svojim partnerom koji mi je u međuvremenu postao stranac, jer smo se kroz godine braka tiho razdvajali jedno od drugog.

Ovo je stav Amber Doty, majke dvoje djece, koji je iznijela u blogu na “YourTango”, a koji je prenio “Huffington post”. Izazvao je brojne komentare. Očekujemo i vaše.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas