Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Mektić: Nećemo dozvoliti da šaka kriminalaca i prevaranata ugrožava sigurnost u BiH

Preporučeno

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Banjoj Luci da terorizam postaje problem u BiH te da sami to moramo priznati te nakon analize naći odgovore za borbu protiv terorizma.

“Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam i ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca pa i terorista ugrožava sigurnost građana u BiH”, naveo je Mektić.

Nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem, rekao je da je bilo riječi kako unaprijediti borbu protiv terorizma i putem udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja će morati uskoro biti stavljena u funkciju.

Upravo se čita:  Cijene u Neumu veće za 10-15 posto, trenutna popunjenost hotela na 70 posto

Mektić tvrdi da to što preduzimaju policijske i tužilačke strukture u borbi protiv terorizma jeste bitna, ali, kako je rekao, u određenom smislu i zakašnjela faza.

“Imamo konkretno krivično djelo terorizma i s sigurnosno-tužilačkog aspekta ćemo preduzimati mjere i formirati operativnu, udarnu policijsku grupu za borbu protiv terorizma, koja će zajedno s tužiocima svaki dan u sedmici samo raditi na tom pitanju”, naveo je.

Ministar sigurnosti BiH ističe da se u BiH moraju ponuditi rješenja na “deradikalizaciji“ te da je razgovarano o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma.

Kazao je da se mora krenuti u dugotrajni proces “deradikalizacije“ u BiH ekstremnih i nasilnih pokreta, na način da će se, tvrdi, morati raditi lokalne strategije.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

“Morat ćemo ‘silaziti’ u lokalne zajednice i u njima djelovati. Morat ćemo vidjeti i šta je uloga vjerskih zajednica u BiH o tom pitanju i šta treba da rade, ali i medija i imamo li dovoljno programa u kojima se radi na deradikalizaciji”, ustvrdio je Mektić.

Naveo je i da se moraju efikasnije procesuirati sama djela podstrekivanja na terorizam i da se mora riješiti problem državljana BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, jer predstavljaju ozbiljan problem po povratku u BiH kojem se mora suprotstaviti.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

“Zločin u Zvorniku na neki način ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji, ali vidjet ćemo šta će istraga pokazati”, rekao je.

I ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je također potvrdio da su razgovarali o uspostavi i funkcionisanju udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma te da će se vjerovatno uskoro održati još jedan sastanak predstavnika sigurnosnih struktura BiH, a organizovao bi ga Mektić.

Na tom sastanku bit će riječi kako podići na, kako je naveo, najviši mogući nivo rad te udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas