Utorak, 30 travnja, 2024

Potresna ispovijest Bosanke u Holandiji: Rekli su mi da imam ono od čega ti se duša raspada

Preporučeno

Stomatologinja Alma Đozić, Bosanka s holandskom adresom, u svojoj prvoj knjizi “Bijeli tunel” piše o svojoj bolesti, a novac od prodaje skuplja za eksperimentalnu terapiju.

– Prije samo tri dana priopćili su mi da u plućima imam ono od čega ti se noge odsijecaju i duša raspada u grlu. Počinje s ‘r’ i ima tri slova… Ali neću napisati tu riječ. Želim to nazvati nekako drugačije. Želim mu dati šansu da prestane biti moj neprijatelj. Nazvat ću ga Saputnik. Moj saputnik na dugom i beskrajno zanimljivom putu prema pronalaženju sebe i svog pravog razloga postojanja, piše Alma Đozić, Bosanka s holandskom adresom, u svojoj prvoj knjizi “Bijeli tunel”, piše Jutarnji list.

Ta se hrabra žena i majka dvije djevojčice, stomatologinja koja decenijama živi u Amsterdamu sa suprugom Andrejem rodom iz Belišća, prije tri godine suočila sa strašnom dijagnozom – rak pluća u kasnoj fazi uz metastaze na kostima… Nekoliko mjeseci prije, nakon godina odricanja i stvaranja karijere, otvorila je svoju zubarsku ordinaciju. Posao se taman počeo uhodavati kad je osjetila bol u leđima.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

– U jesen 2013. u rano jutro sam kihnula i istog trena završila na podu, a kasnije i u hitnoj ambulanti. To je bio doslovno ‘Big Bang’ mom tijelu (to sam kasnije shvatila). Poslije Big Banga počeo je, kao što se to desilo i sa Zemljom, novi život u meni, ili novo poimanje života, napisala je.

Alma je odmah nakon dijagnoze počela pisati knjigu koja sadrži 14 priča. Pisala ju je gotovo tri godine i u njoj opisivala svoju borbu s bolesti. Objašnjava da je to specifičan period u njezinom životu u kojem je doživjela mnoge nove spoznaje. Budući da je osjetila čaroliju pisanja još u djetinjstvu, jedna od njezinih novih spoznaja je da treba učiniti ono što je godinama odgađala, a to je da tu čaroliju podijeli s ostalima.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

– Namjera mi je bila da čitatelja potpuno uvučem u tu melanholiju, ali da mu krajnji osjećaj ne bude tuga nego neka vrsta katarze, kaže Alma.

Dosad je bila i na vrlo teškoj operaciji kralježnice jer joj je prijetila paraliza od struka na dolje.

“Najkompleksniji osjećaj zadovoljstva u mom životu dosad doživjela sam pri oba porođaja zbog pritiska tih malenih tijela koje su mi odmah po rođenju spustili na grudi. To i Andrejev i moj zajednički pogled na našu djecu davao je neograničenu sreću… Taj klimaks emocija, nakon dugotrajne neugodnosti i boli, ravan je nečemu uzvišenom, levitirajućem. Da su mi u tim trenucima zatreperila krila s obje strane ramena sigurna sam da bih mogla letjeti.

Upravo se čita:  Kćerke babu Elvira obradovale umrom: “Hvala ti što si nas naučio kako da živimo”

Sad sam opet tu, u zoni između sna i jave u bolničkom krevetu, nakon operacije, ali bez novorođenčeta na grudima nego s enormnom boli i pritiskom u njima. Želim biti sretna što su mi sačuvali život, pokretnost nogu, samostalnost, neovisnost, ali ne mogu jer me ova žareća bol vuče k dnu ponora i jako me plaši..’, navodi Alma, koja se uprkos brojnim teškim trenucima u kojima ponekad pomisli da neće uspjeti, uvijek podigne.

Novac od prodaje autobiografske knjige skuplja za eksperimentalnu terapiju, koja je odobrena u Americi za liječenje melanoma, ali je lijek dao dobre rezultate i kod plućnog tumora. Radi na principu stimuliranja imunološkog sustava, a nije klasična hemoterapija koja ubija stanice raka, ali i zdrave stanice.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas