Srijeda, 1 svibnja, 2024

Glavni odbor SDP-a protiv prodaje javnih kompanija

Preporučeno

Na petoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Doboju članovi ovog odbora su usvojili Pravilnik o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika SDP BiH po sistemu Jedan član-jedan glas, saopćeno je iz SDP-a, prenosi novinska agencija Patria.

Članovi Glavnog odbora su kao tačku Dnevnog reda sjednice razmatrali aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, gdje je, tokom iscrpne diskusije, navedeno da je politička situacija u našoj zemlji pogoršana. Članovi Glavnog odbora su još jednom dali punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi i naporima međunarodne zajednice u reformskim procesima, ali, u isto vrijeme, smatraju da je neprihvatljivo da, nakon 15 dana od potpisivanja Reformske agende, SDA i HDZ građanima još nisu predstavili sadržaj ove Agende i ono na šta su se obavezali predstavnicima međunarodne zajednice.

Upravo se čita:  Ramo Isak posjetio nanu Fatu Orlović: "Rata neće biti, možete mirno spavati"

Na sjednici je zauzet stav da Zakon o radu FBiH neće dobiti podršku SDP-a, ukoliko bude ispod standarda prijedloga Zakona o radu Vlade FBiH iz 2012. godine, ali i da Vlada, koja nema parlamentarnu većinu, takav zakon nema legitimitet predlagati. Osuđene su i najave Vlade FBiH o prodaji državnog kapitala u javnim preduzećima i navedeno je da će SDP biti protiv toga, a, s tim u vezi, obavezani su parlamentarci SDP-a u Parlamentu FBiH da se, eventualne, odluke o prodaji strateških preduzeća mogu jedino donijeti u Federalnom parlamentu.

Upravo se čita:  Vučić odgovorio na Dodikov zahtjev da podrži “razilaženje” RS sa BiH

Zbog evidentno lošije finansijske situacije u FBiH i kašnjenja u isplatama penzija, poticaja poljoprivrednicima, invalidnina i socijalnih davanja, članovi Glavnog odbora su naložili da Predsjedništvo SDP-a, zajedno sa predstavnicima oblika organizovanja SDP, osmisli plan djelovanja i započne razgovore sa udruženjima penzionera, sindikatima, boračkim udruženjima i poljoprivrednicima, radi bolje zaštite interesa ove populacije,stoji u saopćenju SDP-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Mešalić: U Parlamentu FBiH vidimo obrise diktature, bliži se imenovanje Marina Vukoje

Hoće li amandman visokog predstavnika Christiana Schmidta na Ustav FBiH sutra stupiti na snagu? Koji su naredni potezi opozicije?...

Još vijesti za vas