Nedjelja, 28 travnja, 2024

CIA:Bačene milijarde, ubijeno 10.000 – ID ne slabi

Preporučeno

Islamska država nije slabija nego prije godinu dana iako je u borbi protiv džihadista ubijeno više od 10.000 ekstremista i potrošeno više milijardi dolara.

Ovo je zaključak najnovijeg izvještaja američkih obavještajnih službi.

Islamska država i dalje ima dobro finansiranu ekstremističku vojsku koja u svoje redove dovodi nove strane borce istom brzinom kojom američka vojska može da ih eliminiše, navodi se u analizi američke Centralne obavještajne službe, vojne obavještajne agencije i drugih nadležnih službi.

Upravo se čita:  Državljani BiH u Njemačkoj ukrali bicikle vrijedne 120.000 eura: Uhvaćeni su, policija objavila kako su "radili"

Iako je vojnom akcijom izvršen pritisak na džihadiste na sjeveru Sirije i u Iraku, njihov uticaj se proširio na Libiju, poluostrvo Sinaj u Egiptu i Afganistan.

Obavještajni zvaničnici ne misle da Islamska država planira napade na Zapad sa svoje teritorije, pozivi koje džihadisti upućuju muslimanima u zapadnim zemljama da ubijaju i dalje su ozbiljan problem, smatra direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) James Komi.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Prema procjeni analitičara, biće potrebno deset godina da se borci Islamske države isteraju iz svojih uporišta, uprkos kampanji administracije Baracka Obame kojom se sprovode bombardovanja i obuka, bez direktnog učešća američkih vojnika u borbama na terenu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti ima na području Krajine. Po kotlinama i uz...

Još vijesti za vas