Petak, 3 svibnja, 2024

Obilježeno 20 godina od masakra u Ahmićima

Preporučeno

U Ahmićima kod Viteza otkriveno spomen-obilježje u znak sjećanja na 116 civila bošnjačke nacionalnosti koje su ubili pripadnici HVO-a

 ahmici-zlocin

U prisustvu velikog broja članova porodica, prijatelja i komšija žrtava ubistava izvršenih nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti, danas je u selu Ahmići kod Viteza obilježeno 20 godina od masakra koji su 1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Nakon molitve u znak sjećanja na ubijene civile sela Ahmići, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je, zajedno sa sinom jednog od ubijenih Bošnjaka, Zaimom Ahmićem, otkrio spomen-obilježje šehidima Ahmića, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Predsjednik FBiH Živko Budimir i potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić su položili vijenac na spomen-obilježje odavši na taj način počast ubijenim civilima ovog kraja 16. aprila 1993. godine.

Upravo se čita:  Stigle trešnje, rod je dobar: Kilogram oko 9 KM

Izetbegović je u obraćanju kazao kako žrtve Ahmića nikada neće biti zaboravljene.

„Naše ubijene sestre, žene, braća, očevi, i najmlađa žrtva beba od tri mjeseca, u našim su mislima, a naša srca su sa njihovim porodicama. Naša istina ispisana je nevinom krvlju i ona je neuništiva. Mi nećemo zaboraviti šta se desilo, pamtićemo zauvijek, ali ne da bismo se svetili, pamtićemo zato što želimo da se nikad i nikome više ne ponove Ahmići, Foča, Višegrad, Srebrenica… u kojima su nevini bošnjački ljudi stradali“, kazao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Hamo je prvi mještanin Gračanice kod Gacka koji je odlučio obnoviti svoju kuću: Ovo je poruka da se ne vraćamo

Podsjetivši kako ratni zloćčini ne zastarijevaju, Izetbegović je rekao kako „svi zajedno trebamo vjerovati u pravdu i u sudove i ohrabrivati tužilaštva“.

Pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u selu Ahmići nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika. Najmlađa žrtva je bila tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja žena.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslvaije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti.

Upravo se čita:  Kako je praznik rada postao neradni dan: Evo od kada i zašto se širom svijeta uopšte slavi 1. maj

Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do 10 godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi. Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen je na devet godina zatvora.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Za vikend nas očekuje nešto stabilnije vrijeme u odnosu na danas i jučer. Uz više sunčanih intervala i toplije...

Još vijesti za vas