Utorak, 30 travnja, 2024

Bh. policajac pomaže izbjeglicama: Ništa ljepše od složnosti

Preporučeno

Nijaz Dizdarević je policajac sa bh. porijeklom koji živi i radi u Minhenu. Bio je član ekipe koja je intervenisala zajedno sa građanima u pomoći izbjeglicama, a za N1 Info je govorio o tom iskustvu i općenito o životu i radu u Njemačkoj.

“Bili smo iznenađeni da je toliko izbjeglica došlo. Mi smo počeli jutarnju smjenu u 5 sati ujutro i dobili smo poziv od policije iz Rosenheima da će iz Salzburga doći voz sa 700 izbjeglica”, ispričao je Nijaz za N1 info.

Nakon toga, evakuisali su jedan dio glavne željezničke stanice u Minhenu i blokirali susjednu cestu.

“Kad je voz stigao, ispratili smo ih vani na parking koji se nalazio na suprotnoj strani. Inače, parking za taksiste. Pojedinci su počeli bježati, jer su mislili da kada ih registrujemo neće moći napustiti grad, a to nije tačno.”

Ispričao je kako su tada unesrećeni ljudi počeli dolaziti, donositi hranu i igračke za djecu.

Upravo se čita:  Poznati detalji akcije "Piramida": Slobode lišeno 14 osoba

“Ne znam da li sam nešto ljepše u životu vidio od te složnosti jučer. Onda su počeli dolazili autobusi koji su ih vozili u kampove, pa su se i tu registrovali. I taman kad smo mislili da je ovo posljednja tura, došao je novi voz. Tako smo radili od 5 sati jučer ujutro do 9:00 jutros”, kazao je Dizdarević.

Dodao je da Njemačka ima problem sa izbjeglicama, jer postoje izbjeglice i “ekonomske izbjeglice”, kako ih je on nazvao.

“Prvo moramo razdvojiti izbjeglice, jer imaju oni koji su sa pravom izbjegli a imaju i ekonomske izbjeglice. Afrikanci nam stvaraju probleme, jer ne poštuju ništa. Upravo danas sam bio na sudu kao svjedok jer sam našao kod jednog momka, koji je pobjegao iz Somalije drogu tokom kontrole. On me je probao udariti i baciti pred voz, koji je u tom trenutku dolazio na stanicu”.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Na pitanje da li su Nijemci “hladna nacija” bez puno osjećaja i koji se striktno drže pravila, Nijaz je kazao da je to mišljenje imao sve do jučer.

“Iskreno da vam kažem imao sam isto mišljenje, da su hladna nacija, sve do jučer. Sad stvarno ne znam šta da mislim o njima, jer su me na pozitivan način iznenadili.”

O tome kako je postao policajac, istakao je da mu je to bio dječiji san. Njegov stric je bio policajac u Bužimu. Njegov otac je iz logora pobjegao u Njemačku, gdje se Nijaz i rodio.

“Kada sam završio školu, krenuo sam na prijemni test za policijsku akademiju, koja je trajala 29 mjeseci. Tad sam imao 17 god. Nakon što sam primljen, radio sam u sektoru za borbu protiv droge. Tada sam radio u civilu, ali mi je bilo dosadno jer je uvijek isto bilo. Samo pretresi, traženje, traženje i opet traženje droge”, rekao je jedini policajac u Bavarskoj regiji sa bosanskim porijeklom i dodao:

Upravo se čita:  Akcija “Piramida”: Više od 150 policajca vrši pretrese na 16 lokacija u BiH

“Nakon toga sam odlučio ići u specijalnu policiju. Tu sam od početka ove godine i sviđa mi se. Posao jeste dosta naporan, jer u svako doba moraš biti fizički i psihički spreman. Ali meni je najbitnije biti čovjek i kad se vratim kući da mogu sebe u ogledalo pogledati.”

Podsjetimo, u Njemačku je jučer stiglo više stotina izbjeglica, a smješteni su prihvatnim centrima. Građani Njemačke su odmah krenuli pomagati izbjeglicama, donositi hranu, igračke, odjeću i obuću, čak u tolikoj mjeri da je policija morala reagovati jer nisu više imali gdje smjestiti svu donesenu pomoć.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pročitajte u cjelosti pismo Željke Cvijanović upućeno predsjedavajućoj Vijeća sigurnosti UN-a

Ekselencijo, prepoznavši ulogu vaše uvažene zemlje kao Predsjedavajuće Vijećem sigurnosti u aprilu 2024., obraćam Vam se kao srpski član...

Još vijesti za vas