Subota, 18 svibnja, 2024

Poznati švedski i sarajevski dječiji hirurzi zajedno rade najkomplikovanije operativne zahvate

Preporučeno

Poznati evropski dječiji hirurzi prof. dr. Peter Drott, prof. dr. Sven Mattsoni i Gunilla Glad Mattson sa Klinike za dječiju hirurgiju Univerzitetske bolnice u Linkeopingu u Švedskoj proveli su nekoliko dana na Klinici za dječiju hirurgiju Univevzitetskog kliničkog centra u Sarajevu, gdje su zajedno sa sarajevskim ljekarima uradili niz komplikovanih operativnih zahvata na nekoliko djece, piše novinska agencija Patria.

Upravo se čita:  "Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH": Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što je uradio čin je velike hrabrosti

Šef sarajevske Klinike za dječiju hirurgiju doc. dr. Zlatan Zvizdić rekao je da su hirurzi obavili niz operativnih zahvata, a zajedno sa švedskim ljekarima operirano je petero djece sa takozvanim jednostranim ili obostranim vezikoureteralnim refluksom gdje je primjenjena endoskopska korekcija defluksom.

– Defluks je supstanca koja se instilira ispod ušća mokraćovoda u mokraćni mjehur, te daje izvrsne rezultate, gotovo jednake operativnom tretmanu – rekao je dr. Zvizdić, dodajući da su ljekari pomogli i troje djece sa jednom od najtežih urođenih mana – valvulom stražnje uretre mokraćnih cijevi – koja može potpuno detilizirati gornji urinarni trakt. Osim ovoga, urađeno je i niz drugih zahvata i dijagnostičkih procedura.

Upravo se čita:  Konzerve graha u kojima su navodno pronađeni ostaci miša isporučene i u BiH

Cilj posjete švedsih ljekara je razvoj dječije hirurgije i u Bosni i Hercegovini. Njihova saradnja sa Univerzitetskim kliničkom centru u Sarajevu bit će nastavljena, piše NAP.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas