Subota, 11 svibnja, 2024

Han o BiH: Očekujemo implementaciju reformske agende

Preporučeno

Izvještaj o napretku BiH na putu ka EU integracijama, koji je predstavio komesar za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han u prvi plan stavio je reformski momentum koji je doveo do stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanju sveobuhvatne reformske agende.

„U tom pravcu pozdravljam implementaciju dijela reformske agende koja je, čini se na, dobrom tragu. Jednako, strukturirani dijalog o pravosuđu pokazao je da je pravi forum za rješavanje relevantnih pitanja o pravosuđu na državnom nivou“, kazao je Han.

Ono što se očekuje sada je implementacija usvojene reforme sektora pravosuđa, s obzirom da su vlasti na ministarskom sastanku o stukturalnom dijalogu podcrtale opredijeljenost za rad na ključnim reformama, stoji u Izvještaju.

Korupcija je i dalje jedan od ključnih izazova, što su podcrtali i evropski zastupnici, a navedeno je i kako “politička opredijeljenost za borbu protiv nje nije pretočena u konkretne rezultate.”

Upravo se čita:  Ministar Helez: Na pet mjesta proizvodimo dronove, a imamo i jače stvari – pozivam Dodika da to vidi

“Pravni i institucionalni okvir i dalje je slab i nedovoljan. Nedostatak provođenja zakona negativno utiče na građane i institucije, a kazne nisu dovoljno jake za borbu protiv korupcije“, navodi se u Izvještaju o napretku za BiH.

Neophodno je poboljšati i borbu protiv organizovanog kriminala, što podrazumijeva i kooperaciju između svih institucija u zemlji koja se značajno treba poboljšati. Ukazano je i na to da je broj konačnih presuda mali te da nedostatak strateške koordinacije ometa učinkovitost policije.

U Izvještaju se navodi da je za napredak BiH na putu ka evropskim integracijama nužno sprovođenje mjera definisanih u reformskoj agendi, što je i uvjet za razmatranje članstva BiH u EU.

“Politički konsenzus o ciljevima zemlje na putu ka EU, koji je potpisan u februaru 2015. godine, treba biti proveden i usklađen diljem zemlje. Jačanje javne uprave, poboljšanje saradnje na svim nivoima i uspostavljanje učinkovitog mehanizma koordinacije također su stvari koje su potrebne kako bi država bila u stanju konkretno rješavati naredne korake na putu EU integracija”, stoji u Izvještaju.

Upravo se čita:  “Ovo je početak kraja Milorada Dodika! Ukoliko provede Izborni zakon RS slijedi još jedan postupak i moći će mu zabraniti javne funkcije”

Uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije još je u fazi razvoja, a primijetan je napredak na poboljšanju poslovne klime. Međutim, uslovi tržišta rada nisu se promijenili što utiče na nezaposlenost koja je velika, naročito među mladima gdje premašuje 62 %.

Pogoršan je i kvalitet održivosti javnih finansija, a treba poboljšati sistem javnog sektora naročito povećanja fiskalnog prostora za jačanje kapitalnih investicija.

Iako ne napravljen značajan napredak u pojedinim oblastima kako bi se išlo ususret evropskim standardima potrebno je pojčati finansijsku kontrolu, ali i statističke pokazatelje, kako bi se znalo gdje se zemlja nalazi u odnosu na svoje prioritete. “S tim u vezi moraju biti završeni i objavljeni rezukltati popisa stanovništva iz 2013. Potrebni su dodatni napori i u oblasti pravde, slobode i sigurnosti, poljoprivrede i politike klimatskih promjena, kao i energije”, navodi se u ocjenama.

Upravo se čita:  Ambasada SAD-a poručila zemljama partnerima koji su izloženi ruskom pritisku: "NATO vas čuje!"

S tim u vezi komesar Han kazao je kako “u bliskoj budućnosti očekuje da će BiH poboljšati koordinaciju politika na svim razinama i napraviti adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u svjetlu prostupanja Hrvatske“

Ukazano je i na kompleksni ustavni sistem, ali i neefikasno provođenje presude Sejdić – Finci. Također, reforma javne uprave je pod visokim nvoom politizacije, te je potrebno uspostavljenje strateškog okvira da se osigura adekvatno političko vođstvo za ispunjavanje tog cilja.

Pozitivnim je ocijenjeno aktivno uključivanje u regionalne inicijative, a kao primjer pomaka naprijed u dobrosusjedskim odnosima navbedebno je potpisivanje sporazuma o granici sa CG.

Izdvajamo

Izdvajamo

Monumentalni spomenik ‘Krila slobode’ bit će otkriven 8. juna na brdu Žuč

Spomenik "Krila slobode" na Žuči bit će svečano otkriven 8. juna, najavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić....

Još vijesti za vas