Nedjelja, 12 svibnja, 2024

Adaptacija SSP-a ključna za podnošenje aplikacije za članstvo u EU

Preporučeno

Adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o tradicionalnoj trgovini ključna je za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji, a upravo to bit će tema sastanka pregovaračkih timova dvije strane koji je najavljen za 19. januara.

BiH je ranije pristajala na adaptaciju trgovinskog dijela SSP-a po principu tradicionalne trgovine, smatrajući da to neće naštetiti ekonomiji BiH i tražeći tehničku adaptaciju, a sve to trebalo je uraditi nakon što je Hrvatska postala članica EU.

Tehnička adaptacija je podrazumijevala samo dodavanje Hrvatske kao nove članice EU u Sporazum i nastavak trgovine po istim uvjetima koje su imale ostale članice EU do sada, ali EU nije prihvatila taj zahtjev BiH.

Upravo se čita:  Dijelovi BiH u narednim satima na udaru jačih pljuskova: Meteorolozi objavili detalje

Predsjedništvo BiH prije nekoliko sedmica usvojilo je novi pristup pregovorima o adaptaciji i pristalo na princip tradicionalne trgovine, a ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović ove sedmice naglasio je da će pregovori biti teški, jer je cilj zaštiti poljoprivredni sektor u BiH.

Šef pregovaračkog tima BiH u vezi s adaptacijom SSP-a Hamdo Tinjak kazao je danas Feni da su aplikacija za kandidatski status BiH i adaptacija Sporazuma usko vezani i to se treba imati na umu, zbog čega se s tim preduvjetom odlazi na sastanak 19. januara.

– Pozicije BiH koje je utvrdilo Predsjedništvo BiH trebamo prezentirati i s tim krenuti u pregovore. Tu su međutim i zahtjevi Evropske komisije, a na osnovu tih pozicija krenut ćemo u pregovore – pojašnjava Tinjak.

Upravo se čita:  CIK raspisao lokalne izbore za 6. oktobar na osnovu Schmidtovih izmjena

Naglasio je da je zahtjev Predsjedništva da to bude fazna prilagodba, ali tek će se znati kakvi su stavovi Evropske komisije s obzirom da ranije nije bilo ovakvog slučaja ni u pregovorima između zemalja koje žele postati članice EU i Evropske komisije.

Tinjak dodaje da to nije bio slučaj ni kada su se vodili pregovori vezani za adaptaciju Sporazuma između Evropske komisije i Srbije, Makedonije, Albanije i drugih zemalja tako da će se vidjeti u kojoj mjeri je moguće dobiti ono što BiH traži.

Tradicionalna trgovina podrazumijeva uvođenje kvota za bescarinski uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije u BiH, koji su do sada bili opterećeni carinom, a koje je tri godine prije ulaska u EU Hrvatska uvozila u BiH i to u obimu koji je prosjek uvoza u te tri godine. U ovom slučaju uzima se period od 2008. do 2011. godine.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

Tinjak podsjeća da se traži upravo kvota koju je Hrvatska uvozila u BiH u tom periodu, ali i ono što je BiH uvozila u Hrvatsku u istom razdoblju i to bi trebalo da se uzme u obzir.

Šef bh. pregovaračkog tima je istaknuo da postoji i mnogo tehničkih detalja kada je adaptacija SSP-a u pitanju, a oni su vezani za statistiku, odnosno najprije treba utvrditi tačne statističke podatke i da li se razlikuju statistike koje ima BiH i Hrvatska.

Izdvajamo

Izdvajamo

Monumentalni spomenik ‘Krila slobode’ bit će otkriven 8. juna na brdu Žuč

Spomenik "Krila slobode" na Žuči bit će svečano otkriven 8. juna, najavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić....

Još vijesti za vas