Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Mektić: Što spremnije dočekati otvaranje pregovaračkih poglavlja

Preporučeno

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da u saradnji s UNDP-em počinje projekt u vezi s ispunjavanjem uvjeta na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na početak priprema za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Ministarstvo počinje intenzivne pripreme i aktivnosti kao prva institucija koja cjelovito pristupa usklađivanju propisa s evropskim standardima, a odnose se na uvjete iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, koja su među najzahtjevnijim iz pravne tekovine Evropske unije.

U vezi s budućim aktivnostima, ministar Mektić održao je sastanak sa svojim pomoćnicima i rukovodiocima sigurnosnih agencija.

Mektić je u izjavi medijima kazao da predstoji analiza trenutnog stanja i utvrđivanje ključnih prioriteta koje u Bosni i Hercegovini treba uraditi da bismo potpuno spremni i sa što usaglašenijim zakonodavstvom dočekali otvaranje navedenih poglavlja koja se tiču pravde, slobode i sigurnosti.

Upravo se čita:  Novi javni poziv za prevazilaženje energetske krize za građane BiH: Evo ko sve ima pravo na pomoć EU

Nakon „snimanja“ i analize stanja, uslijedit će akcioni plan za ispunjavanje uvjeta iz zahtjevnih poglavlja 23 i 24, dodao je Mektić.

Realizacija plana, kad bude sačinjen, treba da započne odmah, da bi, po njegovim riječima, ova poglavlja bila i zatvorena što je moguće prije.

-Sve ćemo učiniti da za 20 do 24 mjeseca, možda za 30 mjeseci, završimo sve ili barem veći dio obaveza – kazao je ministar sigurnosti BiH.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Za analizu stanja UNDP je angažirao eksperta Filipa Dragovića koji je, po Mektićevim riječima, ne tako davno „otvorio i zatvorio“ ista poglavlja u Hrvatskoj.

Dragović, koji se danas zajedno s bh. ministrom sigurnosti obratio novinarima, rekao je da su ta poglavlja definitivno među najzahtjevnijim i da iziskuju snažnu horizontalnu koordinaciju, prvenstveno pravosudnih i institucija u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Smatra da je u Bosni i Hercegovini u međuvremenu učinjeno dosta na planu borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala te da se ide u dobrom smjeru i kad je riječ o borbi protiv terorizma.

Upravo se čita:  “Zima” će još kratko trajati: Vraćaju nam se ljetne temperature!

Mišljenje Filipa Dragovića je da se za 20 mjeseci može dobro snimiti stanje i napraviti kvalitetan akcioni plan za ispunjavanje uvjeta koje bi otvorilo najvažnija pregovaračka poglavlja pravne tekovine Evropske unije.

Ispunjavanje uvjeta nameće i velike, kompleksne obaveze sigurnosnih agencija na svim nivoima, rekao je ministar Mektić.

Kroz pregovaračka poglavlja prvo treba uskladiti sve standarde i dovesti zemlju u poziciju da u pravnom i institucionalnom a i realnom okviru dođe do vladavine prava, zaključio je ministar sigurnosti BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, otputovao je u službenu posjetu Egiptu. Bećirovića je na aerodromu u Kairu dočekao...

Još vijesti za vas