Subota, 18 svibnja, 2024

Priliv novca u BiH iz dijaspore tri milijarde KM godišnje

Preporučeno

U 51 zemlji svijeta boravi oko dva miliona osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Već dugo svjedočimo stabilnom prilivu novca od naše dijaspore, koji na godišnjem nivou doseže iznose od oko tri milijarde KM, a što čini i do nevjerovatnih 15 posto ukupnog bruto društvenog proizvoda naše zemlje, izjavila je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac.

Upravo se čita:  "Bila je to moja dužnost kao čovjeka i pripadnika OS BiH": Mladen je na putu na posao ugledao porodicu ispred zapaljenog auta, ono što je uradio čin je velike hrabrosti

Uprkos tome, naglasila je, država nema pravno uređen odnos sa iseljeništvom. Istina, postoji nekoliko dokumenata i zakona kojima su određeni odnosi sa iseljeništvom djelimično regulisani, ali ne i dovoljno.

Podsjetila je da je Vijeće ministara BiH krajem prošle godine donijelo odluku kojom je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo da pripremi prijedlog politike o saradnji sa iseljeništvom, što će biti preduslov za zakonsko regulisanje ove oblasti.

Upravo se čita:  Pripadnik Oružanih snaga BiH pružio pomoć porodici čije se vozilo zapalilo na autoputu

– Uskoro će biti okončano formiranje radne grupe, u čijem sastavu će biti predstavnici više državnih i entitetskih institucija, a predstavnici iseljeništva će biti konsultovani u svim fazama izrade te politike. To će biti sveobuhvatan dokument kojim će se utvrditi oblici saradnje države i dijaspore i regulisati odnosi i saradnja u svim oblastima. Na taj način će se utvrditi i obaveze institucij a prema iselj eništvu, tako da saradnja sa iseljeništvom neće ovisiti o dobroj volji predstavnika institucija, već će biti njihova obaveza – rekla je Borovac za “Oslobođenje”.

Izdvajamo

Izdvajamo

Za dvije sedmice ćemo opet vidjeti “crveno nebo iznad BiH”

Polarna svjetlost koja se prije nekoliko dana mogla vidjeti i na nebu iznad Bosne i Hercegovine ponovno će biti...

Još vijesti za vas