Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Komšić: DF je napravio presedan u BiH i zbog lošeg upravljanja javnim preduzećima izašao iz vlasti

Preporučeno

Povodom treće godišnjice Demokratske fronte, Vijeće za ekonomsku politiku i strategiju Političke akademije Demokratske fronte organiziralo je tribinu „Ko i zašto izbjegava reformu javnih preduzeća“, piše novinska agencija Patria.

Željko Komšić, predsjednik DF-a kazao je da su ovu treću godišnjicu stranke obilježili radno, ali i da nešto nauče.

– Bježali smo od toga da to budu neki masovni skup, kokteli, proslave, jer mislimo da zaista nema razloga niti je prilika da se takvo nešto radi u zemlji kakva je BiH trenutno. Odabrali smo temu koja je zadnjih godinu i po dana obilježila i DF a i sve ono što se dešava kada je riječ o postupanju sa nečim što se zove ustavnost, zakonitost, državna imovina i ekonomski razvoj, odnosno ekonomski problemi zemlje – kaže Komšić.

On je pojasnio da je o riječ javnim preduzećima i načinu kako se sa njima upravlja i sa jednom vrstom prijedloga i zaključaka šta tu treba raditi.

– Jasno nam je da ovo nije tema koja tako duboko grebe po javnosti u BiH, ali budite uvjereni da je ovo tema o kojoj ovisi mnogo toga u BiH, ovisi politički život. Ovo je tema na kojoj se lomi politička moć, utjecaj, novac. Ovo je tema koja se direktno tiče sistemske korupcije u BiH, tema preko koje političke elite upravljaju i ucjenjuju i materijalno i mentalno ljude ove zemlje – dodao je Komšić.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Predsjednik DF-a kazao je da ovo prilika da nešto progovore o tome, da upozore na loš dio te priče, da još u ovoj zemlji u najvećoj mogućoj mjeri ima ekonomskog potencijala.

– Da li ćemo u tome uspjeti vidjet ćemo. Ali, ono što znam jeste da ćemo tvrdoglavo stajati kod onoga što smo proklamovali kao princip rada DF-a. Da li će narod to prepoznati i to ćemo vidjeti, da li ćemo mi biti dovoljno jasni i artikulisani u ovom što pričamo mislim da hoćemo. To smo već i pokazali, ne samo teoretskim djelovanjem kroz prezentaciju ekonomskog programa, nego i postupcima u onom kratkom periodu dok smo bili u vlasti. Ponavljam, riječ je o političkom pitanju u kojem smo mi napravili jedan presedan u političkom životu u BiH i sami izašli iz vlasti.

Upravo se čita:  Ministar Helez i zamjenik generalnog sekretara NATO-a : Neće biti oklijevanja u reakciji NATO-a na dešavanja u BiH

Do sada je obično kada je neko izlazio iz vlasti bio tjeran. Mi smo sami izašli, jer jednostavno nismo uspjeli da se izborimo sa već vladajućim načinom razmišljanja i djelovanja kada je riječ o raspolaganju državnom imovinom – dodao je lider DF-a.

Na treću godišnjicu DF-a članovi su odlučili da neće izabrati dosta zapaljiviju temu kada je riječ i o interesu javnosti i medija da pričaju o ustavnim promjenama, etničkim odnosima, izbornom zakonu, oni su se kako je Komšić potcrtao „opredijelili za ono što svakodnevno djeluje na naš život kao život običnih građana“.

Dženan Đonlagić, poslanik DF-a u Federalnom parlamentu govoreći o ovoj temi kazao je da način na koji se upravlja javnim preduzećima u posljednjih 20 godina vodi ka daljem obezvređivanju vrijednosti i kapitala i imovine javnih preduzeća.

Upravo se čita:  Lagumdžija: Negatori genocida su mogli mnogo inteligentnije! Veliki broj suzdržanih su nama prilazili i izvinjavali se zbog pritiska

– Ono što smo do sada vidjeli na sceni jeste da su u Vladi FBiH SDA i HDZ nastavili taj koncept upravljanja javnim preduzećima od 1995. pa na ovamo, SBB se pridružio tom konceptu, a zapravo se na istom konceptu se vrši upravljanje javnim preduzećima, gdje u mnogim slučajevima se imenuju u uprave i nadzorne strukture ljudi koji nemaju nikakve veze sa biznisom i menadžmentom u oblasti u koju se imenuju. Nama je neprihvatiljivo da se u kadrovskim komisijama političkih stranaka vrše dogovori oko imenovanja upravnih i nadzornih odbora javnih komapnija – istakao je Đonlagić.

Na ovu vrlo značajnu temu govorili su ugledni akademici, inače nisu članovi DF-a, Manojlo Babić, Aziz Šunje, Rifat Đogić, koji su se zahvalili DF-u na mogućnosti da sa stručnog stajališta govore o javnim kompanijama.

Profesor Babić istakao je važnost načina postavljanja menadžmenta, te da je neophodno uspostaviti takav sistem da menadžeri imaju i prava i odgovornost.

Izdvajamo

Izdvajamo

Popularni proizvođač čokolada dobio rekordnu kaznu

Američki gigant mora da plati rekordnu kaznu od 337.5 miliona evra zbog manipulisanja tržištem u EU. ​Proizvođač čokolada Milka...

Još vijesti za vas