Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Inzko: Ako RS želi da odem, neka poštuje Dejton

Preporučeno

Ako rukovodstvo RS želi da OHR bude zatvoren, a visoki predstavnik napusti BiH, onda bi trebalo da ispuni preduslove za to koji se odnose na poštovanje Dejtonskog pravnog okvira i registraciju vojne imovine na svojoj teritoriji, rekao je juče Valentin Inzko, visoki predstavnik, predstavljajući izvještaj u Savjetu bezbjednosti UN-a.

Dodao je da RS i dalje osporava odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike, podsjećajući da je ta institucija uspostavljena Dejtonskim sporazum kao konačna sudska instanca u zemlji. Osudio je naziv studentskog centra u Palama po Radovanu Karadžiću, kao i najavu SNSD-a da 2018. raspiše referendum o nezavisnosti RS ako se ne ispune određeni uslovi.

Inzko je rekao da Dejtonski sporazum ne predviđa mogućnost davanja prava na referendume o nezavisnosti. Pozdravio je stavljanje po strani odluke o referendumu o nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH, kao i o osporavanju odluka koje su donosili visoki predstavnici, te je pozvao Narodnu skupštinu RS da tu odluku i potvrdi.

Upravo se čita:  Predsjedavajući predsjedništva BiH razgovarao s velikim imamom tokom posjete Egiptu

Iznio je pet očekivanja od bh. vlasti u narednom periodu, koja se odnose na objavljivanje rezultata popisa stanovništva, rješenje pitanja Mostara, uspostavljanje mehanizma koordinacije, kao i ispunjavanje uslova za zatvaranje OHR-a. On je osudio teroristički napad na vojnike u Sarajevu i izrazio zabrinutost činjenicom da se brojni državljani BiH nalaze na stranim ratištima.

David Pressman, američki ambasador, u govoru je osudio imenovanje centra u Palama po Karadžiću i rekao da se radi o činu vrijednom prezira koji vrijeđa žrtve i ne doprinosi pomirenju. Pozdravio je rješenje pitanja vojnih lokacija u FBiH i pozvao RS da učini isto. Zabrinut je pokušajima osporavanja nadležnosti državnih institucija, a i on je pozvao NS RS da i formalno donese odluku o ukidanju referenduma o pravosudnim institucijama.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Rekao je da se njegova zemlja zalaže za zatvaranje OHR-a, ali da se to može desiti tek kada BiH bude na nepovratnom putu mira i evropske budućnosti, dodavši da taj dan još nije stigao. Vladimir Safronkov, zamjenik stalnog predstavnika Rusije, osudio je Inzkove navode koji se odnose na povezivanje pitanja vojne imovine u BiH s članstvom BiH u NATO, podsjetivši da u BiH ne postoji jedinstvo po pitanju članstva u toj organizaciji.

Kritikovao je Inzka što govori i kao specijalni predstavnik EU, iako je, kako je dodao, donesena odluka da taj dio bude nadležnost Delegacije EU. Tražio je da prestane osuđivanje samo srpske strane u BiH, navodeći da su izazovi za Dejton koje Inzko spominje imaginarni. Rekao je da su za probleme u Mostaru krive odluke visokih predstavnika u BiH.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Milorad Dodik, predsjednik RS, juče je rekao da nije vidio Inzkov izvještaj, ali da je “vjerovatno pun spekulacija i netačnih ocjena o RS”. Dodik je rekao da visoki predstavnik godinama ne odustaje od iste prakse spekulacija i netačnih podataka koje daje svjetskoj organizaciji.

“Kao što smo mogli ranije da čitamo i da vidimo, sve se zasniva na medijima koji u Federaciji pišu kako pišu ili na nekim drugim izvorima koji su veoma sumnjivi i netačni i Savjet bezbjednosti ne zaslužuje takav šarlatanski izvještaj visokog predstavnika”, naveo je Dodik, a prenosi Srna.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas