Subota, 18 svibnja, 2024

Sarajevski fotoreporter u Sjevernoj Koreji: Snimio metro koji služi i kao nuklearni bunker

Preporučeno

Zanimljivim fotografijama vrsni Reutersov fotoreporter Damir Šagolj, inače iz Sarajeva, ponovno je javnosti pružio pogled u najgoru diktaturu današnjice – pogled iza mračnih zastora izolirane Sjeverne Koreje u čijem se glavnom gradu Pjongjangu održava partijski kongres prvi put nakon 1980.

Fotografije su snimljene prilikom kontroliranog posjeta podzemnoj željeznici u Pjongjangu koja je inače zatvorena za strance.

Upravo se čita:  Monitoring Istinomjera: Prva godina mandata Vlade FBiH

Međunarodni reporteri provedeni su kroz stanice metroa – kako bi obilježili prvi kongres u 36 godina vladajuće Radničke stranke.

Fotografije prikazuju žene u tradicionalnim nošnjama kako se drže za ruke dok promatraju umjetnička djela u metrou. Divizija uniformiranih žena vidi se kako patrolira ispred metroa, a unutra putnici čitaju novine na stalku zaštićene staklom.

Upravo se čita:  Predsjedavajući Bećirović ponovo ide u New York da lobira za rezoluciju o Srebrenici

Fotografije ilustriraju nove, ali i stare željeznice koje su uvezene iz Njemačke 1999. godine nakon što su tamo proglašene ‘otpadom’.

S dvije linije i 16 stanica metro u Pjongjangu najdublji je na svijetu, pa služi i kao nuklearni bunker.

Pjongjang je dosad zabranjivao ulaz strancima u metro, no nedavno je dozvolio ograničen ulaz stranih novinara.

Izdvajamo

Izdvajamo

Lokomotiva udarila vozilo na prelazu: Mašinovođa počeo da koči ali se udes nije mogao izbjeći

Lokomotiva Željeznica Republike Srpske naletjela je danas na putnički automobil na prelazu na izlazu iz opštine Modriča, ali povrijeđenih...

Još vijesti za vas