Petak, 3 svibnja, 2024

Feđa Štukan: Neki od pregovarača iz RS kažu da je ovo kraj Bosne i Hercegovine

Preporučeno

Uposlenici zgrade državnih institucija u Sarajevu pozvali su delegaciju građana koji su na protestima da uđu u zgradu kako bi pregovarali o problemu donošenja zakona o jedinstvenom matičnom broju.

pictures_2013_june_Fedja_Stukan_305690941Predstavnici građana prihvatili su prijedlog i oko 19:30 sati taj sastanak je završio.

Jedan od učesnika pregovora, glumac Feđa Štukan, kazao je da se tokom pregovora odgovornost za današnje proteste i zahtijeve građana za regulisanjem Zakona o matičnom broju BiH prebacivala s Federacije BiH na RS i obratno.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Štukan je na kraju kazao da je “tokom pregovora od nekih od pregovarača iz RS čuo da specijalne snage MUP-a RS na Vracama čekaju samo trenutak da uđu u grad, te da je ovo kraj Bosne i Hercegovine”.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić demantovao je ove navode, tvrdeći da je dobio garancije od ministra unutrašnjih poslova RS Radislava Jovičića da specijalne snage policije RS s vozilima neće prelaziti međuentitetsku liniju u Sarajevu.

Upravo se čita:  "Dešava se ozbiljan udarac na srpski narod": Dodik odgovorio šta će biti 2. maja

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda umeđuvremenu je pozvao policijske snage da dođu intervenisati.

“Ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te Zgrade prijateljstva Bosne i Hercegovine i Grčke u tijeku je prosvjed građana koji onemogućuju slobodu kretanja prisutnih osoba u ovim zgradama”, upozorava se u žurnom dopisu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande.

Dopis je Bevanda uputio Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Državnoj agenciji za istragu i zaštitu (SIPA), Ministarstvu sigurnosti BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA).

Upravo se čita:  Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Naveo je da se ovim institucijama obraća zbog ugroženosti osoba u ovim zgradama, kao i zbog uskraćivanja slobode kretanja zastupnika Parlamentarne skupštine BiH, djelatnika Vijeća ministara BiH, te svih drugih djelatnika u navedenim zgradama.

Zatražio je da se poduzmu sve aktivnosti, a u skladu sa nadležnostima ovih institucija, kako bi se otklonio ovaj problem te u tom kontekstu zatražio žurno djelovanje, stoji u dopisu predsjedavajućeg Bevande.

(Haber.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vremenska prognoza za naredne dane: Malo kiše, malo sunca

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za naredne dane. U petak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme uz...

Još vijesti za vas