Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Dodik: Primjedbe RS-a na adaptaciju SSP-a ne znače i ‘ne’ evropskom putu BiH

Preporučeno

Postoji neprincipijelnost Evrope koja želi da pomogne Hrvatskoj da svoju nekonkuretnu robu u EU može da plasira bez carina u BiH

Primjedbe predstavanika Republike Srpske na predložene izmjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom ne znače i „ne“ evropskom putu BiH i eventualnom dogovoru o tom pitanju, izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Ponavlja da je vlast RS-a protiv adapatacije tog sporazuma na način kako je predložena, jer bi to za taj bh. entitet značilo ogromne štete, a nije dogovoren mehanizam kako da se one nadoknade.

Upravo se čita:  Dodik priznao: Vjerovatno ćemo se prijaviti na lokalne izbore, ali postoji i način da napravimo opstrukciju

Ako se nađe taj mehanizam, i to ne samo jednokratno, već bar u pet godina, neće biti problema – dodao je Dodik ponovivši da postoji neprincipijelnost Evrope koja želi da pomogne Hrvatskoj da svoju nekonkuretnu robu u EU može da plasira bez carina u BiH.

Za 26.juni je zakazao sastanak s predstavnicima Vlade, Privredne komore RS-a, Vanjskotrgovine komore BiH, udruženja poljoprivrednika i svim drugim koji su radili na pitanju prilagođavanja SSP-a.

Upravo se čita:  Republika Srpska ipak pristala na Izborni zakon koji je nametnuo Christian Schmidt?

Nakon što razmotre sve stavove, dostavit će ih, kaže, Predsjedništvu BiH za sjednicu 27.juna.

Na pitanje da li zbog odbijanja iz RS-a da prihvatiti adaptaciju SSP-a postoji opasnost da aprlikacija BiH u julu ne dobije „zeleno svjetlo“, Dodik je u izjavi novinarima rekao da je za BiH bilo mnogo dana „D“, ali da RS ne može prihvatiti neprincipijelne stvari i neće.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

– Za nas je danas najvažnije pitanje popisa. Kada to pitanje riješimo, bit ćemo spremni da razgovaramo o drugim – ponavlja Dodik i ističe da RS traži da se pitanje popisa vrati u zakonske okvire i uvaže njeni stavovi.

Ukoliko do toga dođe, kaže, postoji spremnost RS-a da razgovara o drugim pitanjima.

Izdvajamo

Izdvajamo

Selektor Barbarez objavio spisak za Englesku i Italiju

Sergej Barbarez, kao selektor fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, danas je drugi put izašao pred novinare. Nakon što je...

Još vijesti za vas