Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Milionske štete zbog otežanog izvoza krastavaca iz BiH

Preporučeno

Šteta samo u firmi ”Agrona” zbog otežanog izvoza kornišona (krastavaca) procjenjuje se na preko milion KM.

Tim povodom danas je u Glumini kod Zvornika, u krugu fabrike ”Voćar-promet“ održana pres-konferencija na kojoj su se obratili predstavnici firme ”Agrona“, te poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom kornišona u Bosni i Hercegovini.

Zbog otežanog izvoza kornišona na europsko tržište nastale se velike štete domaćim poljoprivrednicima i firmama koje se bave otkupom. Nadležna ministarstva se još uvijek nisu očitovala po ovom pitanju.

Upravo se čita:  Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH ostao bez višemilionske zarade

”Živim od ovog biznisa već nekoliko godina. Ukoliko sezona propadne, moja porodica ostaje bez osnovnih primanja. Ista je situacija u cijelim Živinicama i Tuzlanskom kantonu gdje ima preko 1.000 kooperanata. Svi žive od ovoga. ‘Agrona’ nastavlja sa otkupom, ali koliko vidim, ukoliko se ovakvo stanje nastavi i bez pomoći države, neće moći opstati. Apelujemo na kanton i državu da pomogne“, izjavio je Jasmin Selimović, poljoprivrednik i organizator proizvodnje u Živinicama.

Upravo se čita:  Arapi iznad Sarajeva grade zgradu na mjestu gdje je prije rata bio poznati objekat

Iz ”Agrone“ navode da su štete iz dana u dan sve veće. Slična situacija je i sa drugim domaćim firmama koje vrše otkup. Upućen je naziv nadležnim ministarstvima, ali do sada nisu dobili odgovor.

Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla je istakao da je nužno da se izvoznici obeštete preko izvozne takse.

Upravo se čita:  Wizz Air povećava broj letova iz Sarajeva, riječ je o veoma atraktivnoj destinaciji

“Imali smo nekoliko sastanaka sa Upravom za indirektno oporezivanje i Ministarstvom vanjske trgovine. Uputili smo i dopis nadležnim institucijama sa prijedlogom za konkretno rješenje. Ako omogućimo subvencione takse izvoznicima od strane države, naši proizvodi će biti i konkurentniji na tržištu EU“, izjavio je Selimović.

Izdvajamo

Izdvajamo

Anel Bećirović nije se izjasnio o krivici za ubistvo Emire Maslan: Sud konstatirao “nije kriv”

U Kantonalnom sudu Sarajevo na današnjem ročištu Anel Bećirović nije se izjasnio o krivici za ubistvo bivše nevjenčane supruge...

Još vijesti za vas