Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Euro ojačao poslije pobjede Macrona na izborima u Francuskoj

Preporučeno

Euro je danas ojačao pošto je centrista Emanuel Macron osvojio najviše glasova na predsjedničkim izborima u Francuskoj, s izgledima da u drugom krugu pobedi kandidatkinju desnice Marine Le Pen.

Investitori širom sveta pratili su izbore strahujući da bi talas populizma, posle izbora Donalda Trampa za predsednika SAD i izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, mogao da dovede i do pobede antievropske kandidatkinje i time dovede u pitanje budućnost Unije.

Očekuje se, navodi francuska agencija, da će 39-godišnji Makron pobediti Le Pen u drugom krugu, što su trgovci pozdravili.

Vrijednost eura je u jednom trenutku skočila na 1,09 dolara, najviše od novembra, sa 1,0726, koliko je bio u New Yorku u petak. U trenutku otvaranja berzi u Aziji euro je bio 1,0846 dolara.

Euro je ojačao i u odnosu na jen, sa 117,07 na 119,40.

Macron je, na osnovu 89,7 posto prebrojanih glasova, osvojio je 23,7 posto glasova, a Le Pen 21,9 posto. Drugi krug izbora biće održan 7. maja.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su, na današnjoj sjednici, dati saglasnost na zahtjev JP...

Još vijesti za vas