Subota, 27 travnja, 2024

Muslimani u Skandinaviji će postiti 22, a u Argentini 9 sati

Preporučeno

Muslimani u svijetu krajem sedmice dočekuju ramazan, mjesec posta, a vjernici u skandinavskim zemljama će i ove godine najduže postiti jer period posta od zore do zalaska sunca u tom dijelu svijeta traje više od 20 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Post kao jedna od pet osnovnih dužnosti muslimana je suzdržavanje vjernika od pića, hrane, ali i svih loših stvari od zore do zalaska sunca, pa muslimani u različitim dijelovima svijeta imaju teži ili laški zadatak da obave tu dužnost.

Upravo se čita:  Danas ističe rok za BiH da podnese listu reformi i uzme milijardu eura

Muslimani na sjeveru Norveške, Islanda i Švedske će tokom predstojećih dana ramazana postiti i do 22 sata, a neki od tih gradova su Kiruna, Tromso i Rejkjavik. Vjernici u Stockholmu, Oslu, Kopenhagenu, Helsinkiju i drugim gradovima u unutrašnjosti Skandinavije će postiti dnevno do 20 sati.

“Najduži post će biti između 15. i 20.dana ramazana kada će vjernici u Stochholmu postiti 20 sati i osam minuta. U švedskom gradu Kiruna i norvškom Tromsu će u tom periodu post trajati 22 sata“, kazao je za AA imam džamije Fittja Ulu u Stockholmu Cihat Kullay.

Upravo se čita:  Studenti u FBiH bi uskoro mogli legalno raditi i studirati: Prvi korak načinjen, donosimo detalje

Ističući kako umjereni vremenski uvjeti donekle olakšavaju muslimanima ramazanski post, Kullay je kazao da muslimani u Skandinaviji tokom ramazana organiziraju brojne zajedničke iftare i ramazanske programe kao i muslimani u drugim dijelovima svijeta.

Vozač autobusa gradskog prijevoza u Stockholmu 53-godišnji Musa Karadag je za AA kazao kako u Švedskoj živi već 28 godina i kako mu je sve teže upražnjavati ramazanski post jer radi od ranih jutarnjih sati.

Na krajnjem sjeveru planete postoje i mjesta u kojima sunce skoro pa nikada i ne zalazi, pa muslimani u tim krajevima poste prema uputama islamskih zajednica. Najčešće poste prema vremenskim odrednicama najbliže većinski muslimanske zemlje ili prema satnicama u zemljama iz kojih su doselili.

Upravo se čita:  U entitetima različito: Poznato koji će dani u BiH biti neradni za praznike u maju

S druge strane, muslimani na južnoj hemisferi u područjima gdje su zimski kratki dani će postiti znatno manje. Primjer je Argentina u kojoj će dnevni post tokom ramazana trajati oko devet sati.

Muslimani u zemljama Balkana će tokom ramazana postiti između 17 i 18 sati dnevno.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Bosanac (62) kao kuhar radio na crno, Njemačka će ga protjerati

Pripadnici njemačke carine iz Odjeljenja za kontrolu rada na crno protekle sedmice su izvršili nekoliko kontrola lokalnih restorana, ali...

Još vijesti za vas