Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Ivanić zahvalio Belgiji za aktivniji angažman u BiH

Preporučeno

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je sinoć u Briselu s ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didijerom Reyndersom o saradnji dviju zemalјa, učešću u međunarodnim organizacijama, regionalnim pitanjima kao i saradnja zemalјa zapadnog Balkana.

Ivanić je rekao da unutar BiH postoje određene tenzije, ali i da vjeruje da će one ubrzo biti otklonjene. Time bi, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, bile stvorene pretpostavke za stabilnu BiH, a stabilna BiH važna je i za Evropsku uniju.

Upravo se čita:  Slobodan Šoja: Iza Rezolucije o Srebrenici ne stoji Lagumdžija, nego je ovo odgovor velikih sila na Dodikovu retoriku

Ivanić je informisao belgijskog ministra vanjskih poslova i o razgovorima koje je imao u utorak s Sjevernoatlantskim vijećem u Briselu i mogućnostima za aktiviranje Akcionog plana za članstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je Belgiji za aktivniji angažman u BiH u prethodnom periodu. Posebno je zahvalio za spremnost Belgije za razmjenu iskustava, budući da se radi o decentralizovanoj zemlјi sa složenom unutrašnjom strukturom, koja kao takva može da ima usaglašen stav kada su u pitanju aktivnosti u vezi sa Evropskom unijom.

Upravo se čita:  Zvaničnici iz RS-a optuživali Lagumdžiju da ne poštuje zakone, Šmita da se obraća u ličnom svojstvu, a sve to je radila Cvijanović

Razgovarano je i o sigurnosnim izazovima, saradnji u borbi protiv terorizma, suzbijanju angažovanja boraca na stranim ratištima, krijumčarenju roba i lјudi.

Ivanić je posebno pozdravio spremnost Belgije za razmjenu iskustava i pomoć u usvajanju najbolјih praksi u oblasti suzbijanja pranja novca, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Hoće li Federacija BiH kroz novo zakonsko rješenje uspjeti riješiti dugogodišnje pitanje i izazov razdvajanja aktivnih tražitelja posla s...

Još vijesti za vas